fbpx

Vatikan zavrača blagoslove za homoseksualne pare

Vatikan. (Foto: Pixabay)

Vatikanska Kongregacija za nauk vere je blagoslove za homoseksualne pare označila za “nedovoljene”. Ob tem je jasno, da Rimokatoliška cerkev ne more sprejeti opravičila za tovrstno ravnanje cerkvenih dostojanstvenikov. 

Na vprašanje, namenjenem Kongregaciji za nauk vere glede tega, ali ima Cerkev “možnost blagosloviti istospolne zveze”, je prefekt kongregacije Luis, kardinal Ladaria Ferrer, odgovoril odklonilno. Izjavo Kongregacije je potrdil tudi papež Frančišek. In čeprav je bila izjava podpisana že 22. februarja, je bila objavljena šele včeraj. Po navedbah Kongregacije ni dovoljeno blagosloviti odnosov in partnerstev, četudi stalnih, ki vključujejo spolno dejavnost izven zakonske zveze, torej zunaj neločljive zveze moškega in ženske, ki je sama po sebi odprta za posredovanje življenja. Skupnosti oseb istega spola takšne seveda niso, poroča lifesitenews

Prisotnost pozitivnih elementov v takšnih odnosih, ki so vrednota sama po sebi, ne more opravičiti tovrstnih zvez in jim nuditi legitimen cerkveni blagoslov. Pozitivni elementi so namreč znotraj tovrstnih partnerskih zvez, ki pa niso v skladu z Stvarnikovim načrtom. Za blagoslove homoseksualnih parov se še posebej zavzemajo nemški katoliški voditelji, kot je na primer kardinal Reinhard Marx in še drugih škofje, ki pripadajo t. i. “Sinodalni poti” ter si prizadevajo za liturgični blagoslov tovrstnih partnerskih zvez. Katoliška cerkev namreč uči, da je homoseksualnost greh in jih naslanjajoč se na sveto pismo obravnava kot dejanja, ki kažejo na hudo moralno izprijenost.

Cerkvena tradicija namreč že od nekdaj razglaša homoseksualne spolne odnose kot nekaj, kar je neurejeno že samo po sebi in so v neskladju z naravnim zakonom, saj so zaprti za dar življenja. Kot je še navedeno, jih v nobenem primeru ni mogoče odobravati. V Deklaraciji resnice iz leta 2019, so katoliški duhovni voditelji kot je kardinal Raymond Burke in škof Athanasius Schneider izjavili, da dve osebi istega spola hudo grešita, ko iščeta spolni užitek drug od drugega. Gre za nasprotovanje Božanskemu zakonu. Pri Kongregaciji so v svoji izjavi še pojasnili, da blagoslovi spadajo v kategorijo zakramentalov, ki lahko človeka vodijo k bolj svetemu življenju, ki se razodeva tako v stvarstvu, kot tudi v Kristusovem razodetju.

Papež naj bi podprl civilne partnerske zveze, a odločno nasprotoval homoseksualnim porokam
Oktobra lani je veliko prahu dvignil dokumentarni film z naslovom Frančišek, avtorja Evgenija Afinejevskega, v katerem je papež Frančišek pozval k takšni zakonodaji, ki bi omogočila partnerske zveze homoseksualcev. Dokumentarni film je bil najprej predvajan v Rimu na filmskem festivalu. Sveti oče pa se je v že omenjenem filmu dotaknil različnih perečih družbenih tem. Kot sta vesoljna cerkev in preostali del javnosti tedaj razumeli, je dal papež zeleno luč za civilne partnerske zveze, medtem ko naj bi resničnim porokam homoseksualcev še vedno nasprotoval.

Papež Frančišek podpira homoseksualne partnerske zveze. (Foto: epa)

Domen Mezeg