fbpx

Več davkov v Nemčiji: Liberalci popuščajo socialistom

Foto: epa

V iskanju koalicije s socialisti, liberalna stranka FPD opušča davčno znižanje, ki ga je obljubila v svojem volilnem programu.

Nasmehi in dobra volja so vladali na tretjem sestanku “koalicije semafor”, s katero namerava socialdemokrat Olaf Scholz dobiti podporo Zelenih in liberalcev stranke FDP in postati naslednik Angele Merkel. “Na sestanku nismo govorili o svojih volilnih programih, smo raje iskali odgovore, in se soočili z izzivi, s katerimi se sooča država. Razlike so vedno manjše, podobnosti pa večje”, je dejal generalni sekretar Zelenih Michael Kellner.

“Smo na pravi poti”, je dodal socialdemokrat Lasr Klingbeil. “Dogovorili se bomo, ko se bomo o vsem pogovorili”, je izjavil liberalec Volker Wissing, potem, ko je napovedal, da se nadejajo odobritve dokumenta, da se začnejo pogajanja.

Obljubljali davčne olajšave v vrednosti 80 tisoč milijonov evrov
“Preden smo se odločili za ta korak, je bilo treba za vstop v vlado tudi kaj žrtvovati”. Liberalni viri potrjujejo, da je zamisel o znižanju davkov za zdaj odložena. FDP je v svojem volilnem programu obljubljal davčne olajšave v vrednosti 80 tisoč milijonov evrov.

Za vstop v koalicijo pa Zeleni zahtevajo program za zaščito podnebja in digitalizacijo, pri katerem ni izključeno povečanje nekaterih davkov. Socialni demokrati v teh prvih sestankih še naprej iščejo kombinacijo olajšav davkov nižjim dohodkom s povečanjem davkov višjim dohodkom. Za financiranje tega programa brez povečanja javnega dolga so Zeleni predlagali ustanovitev javnih investicijskih podjetij, preko katerih bi država vlagala vire za digitalizacijo in zaščito podnebja.

V prvih sestankih so se vse tri stranke strinjale o potrebi visokih investicij za digitalizacijo, dekarbonizacijo in demografijo. Ta os, imenovana 3D je postala hrbtenica možnega dogovora med njimi.

Jože Jan, Demokracija