fbpx

Več kot 10 tisoč Albancev protestiralo proti kriminalni socialistični vladi in zahtevalo pravične volitve

Foto: epa

Protesti proti neučinkovitim in koruptivnim socialističnim vladam po Evropi so se po Romuniji razširili tudi v Albanijo. Člani albanske opozicijske Demokratske stranke so v soboto pred poslopjem urada socialističnega premiera Edija Rame postavili velikanski šotor, po tem, ko se je več tisoč protestnikov zbralo na protestu ter zahtevalo svobodne volitve in tehnokratsko vlado.

Pred sedmimi leti je tudi Rama postavil šotor pred poslopjem svojega predhodnika, z zahtevo po vnovičnem štetju glasov po spornih parlamentarnih volitvah, zaradi česar opozicijski 300 kvadratnih metrov velik šotor predstavlja politično simboliko.

Albanijo prepreda korupcija
Albanija, članica zveze Nato in kandidatka za vstop v Evropsko unijo, ima grenko zgodovino spornih volitev. Iz tega razloga Bruselj še pred začetkom pristopnih pogajanj od Tirane zahteva, naj država najprej reši svoje težave, ki se nanašajo na poštenost volitev, in zajezi razširjeno korupcijo.

Osemnajstega junija, natanko štiri leta, odkar je Ramova koalicija izrinila demokrate s položaja, bodo Albanci volili na vnovičnih parlamentarnih volitvah. Vladajoča koalicija je v tem času zmagala na vseh lokalnih volitvah, zaradi česar so se demokrati pričeli pritoževati, da jim je bila zmaga odvzeta s prevaro in se zavzemati za sprejem reforme, ki zagotovila poštene volitve.

Zbralo se je več kot 10 tisoč ljudi
Reuters poroča, da se je sobotnega mirnega protesta udeležilo več kot 10 tisoč ljudi, na katerem tudi policija ni posredovala z namenom, da bi razkropila protestnike ali odstranila šotor, ki je zapiral promet na glavni cesti.

Demokratski prvak Lulzim Basha je na shodu dejal, da so pravične volitve mogoče samo, če bodo protestniki enotni in če bo vladajoča kriminalna vlada strmoglavljena in zamenjana s tehnokratsko. “Ali svobodne volitve ali pa je boljše, da volitev sploh ni.” Demokrati se med drugim zavzemajo, da vlada izvede priporočila Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) ter uvede elektronsko glasovanje z namenom pomiritve strahov glede ponovne manipulacije z glasovi volivcev.

Lulzim Basha (Foto: epa)

Rasti BDP-ja večina ne občuti
Ramova vlada je s pomočjo Mednarodnega denarnega sklada nadzorovala stabilno ekonomsko rast. Kakorkoli, od rasti bruto domačega proizvoda (BDP) v višini 3,4 odstotka leta 2016, večina Albancev ni imela nikakršnih koristi. Kljub temu, da višja stopnja BDP kaže na napredek v primerjavi z letom 2013, ko je bil ta 1,1-odstotna, država še vedno zaostaja za 6 odstotkov letne gospodarske lasti, kot jo je imela v letih 2000 do 2010.

Rama, ki je bil v času protesta na obisku na sosednjem Kosovem, se je na protestni shod odzval mirno in pri tem opozoril na primerjavo med mirnim protestom in tistim leta 2011, ko so varnostne sile ustrelile štiri socialiste, ki so protestirali proti takratni demokratski oblasti. Poleg tega je prek družbenega omrežja Facebook zapisal, da resnične reforme nikoli niso enostavne. “Mnogokrat so zelo boleče, ampak država, družba in otroci ne bodo deležni varne prihodnosti, če ne bomo v gnilih delih državne organizacije delovali s pogumom.”

N. Ž.