fbpx

Več kot 100 španskih profesorjev kazenskega prava protestiralo proti sodnici, ki Kataloncem sodi protipravno

Foto: epa

Državno sodišče ni pristojno za obravnavanje zločinov upora in vstaje.” To je razsodba, zapisana v manifestu, ki je objavljen v španskem spletnem časniku ElDiario.es, podpira pa ga več kot sto profesorjev kazenskega prava iz Španije. V pismu kritizirajo sodnico Carmen Lamelo, da napačno uporablja pozitivno pravo, njeni ukrepi so nesorazmerni, saj pri obtoženih ni prišlo do nasilništva, bistvenem elementu, ki sestavlja kaznivo dejanje upora in vstaje. Poleg tega pravijo, da bi obtoženim Kataloncem morali soditi v Barceloni, kot edinem pristojnem sodišču.

Ob tem sodnice sicer ne omenjajo po imenu, navajajo jo le kot “uslužbenko osrednjega sodišča št. 3“. Avtorji jo obtožujejo tudi manipulacije, in sicer pri odločanju o preventivnem priporu brez varščine tako za predsednike neodvisne civilno-družbene organizacije Katalonske nacionalne skupščine (ANC) in Omniuma, kot za katalonskega podpredsednika in sedem drugih ministrov.Po njihovem mnenju so ti ukrepi napačni, zatrjujejo tudi, da zanje ni zadostne utemeljitve. Pravijo, da mora “dodelitev kazenske odgovornosti za to, kar se je zgodilo, biti v skladu z našimi kazenskimi in proceduralnimi zakoni, ki jih je treba upoštevati“.
Zato zahtevajo, da “se zakonodaja upošteva s strogo pravnega vidika” in da tožilci skupaj z oblastjo “preiskujejo in po potrebi kaznujejo vse, kar glede na upoštevanje pravne države mora biti kaznovano,” so zapisali profesorji.

Odločitev sodišča je napačna, vstajo pa zanikajo
Po njihovem mnenju je zaključek sodišča, ki dejstva upošteva kot del zločinov upora (kot so dejanje poimenovali v članku), popolnoma napačen. V članku so zapisali, da glavnega elementa zločina, ki ga pripisujejo in o katerem govorijo, nasilja, sploh ni. Pravijo tudi, da v tem primeru niso vidne nikakršne “predpostavke največje teže“, poroča Elnacional. Zanikali so tudi kakršno koli pobudo za vstajo, saj “v nobenem trenutku ni bilo vidno, da bi obtoženi povzročili in vodili kakršnokoli burno vstajo ali pa, da bi bili del nje.” Tako namreč zakon opredeljuje kaznivo dejanje, ki pa glede na te obrazložitve ni bilo storjeno. Ob tem pojasnjujejo, da se “tistih incidentov, ki so se zgodili že prej in so jih izvedli različni ljudje, ne da pripisati obtožencu. Oseba je po kazenskem zakonu lahko obtožena samo za dejanja, ki jih je storila sama.

Soditi bi jim moralo sodišče v Barceloni
Profesorji so še poudarili, da državno sodišče nima pristojnosti nad navedenimi kaznivimi dejanji in da jim mora, v skladu z zakonom, soditi sodišče v Barceloni. Ob tem so še posebej poudarili, da od sklepa, sprejetega 2. decembra 2008, velja, da “uporništvo in vstaja kot zločin nikoli nista v pristojnosti državnega sodišča”. V sklepu je tudi navedeno, da sodišče “ni sposobno objektivno preučevati kazenskih postopkov v tem primeru,” saj ta konkretni zločin “ni nikoli vseboval kaznivih dejanj zoper vlade /…/, zaradi česar je neupravičeno sklepati, da je državno sodišče pristojno za preiskavo in sojenje.” Ob tem profesorji priznavajo, da je katalonska vlada “morda storila več kaznivih dejanj, ki jih je treba preiskati in po potrebi kaznovati v skladu z zahtevami naše kazenske zakonodaje.

A. L.