fbpx

Več kot 180 afriških migrantov prebilo mejno ograjo na španskem ozemlju

Foto: STA

Več kot 180 afriškim migrantom je uspelo prebiti mejno ograjo in vdreti na špansko ozemlje v Ceuti, španski enklavi, ki leži na severni afriški obali ob Sredozemskem morju. 2 migranta sta pri tem umrla, 12 pa so jih zaradi poškodb prepeljali v bolnišnico.

Do enega največjih vdorov v zadnjih mesecih je prišlo okoli 4. ure zjutraj v bližini Benzuja na severu enklave. Migranti so po poročanju nemške tiskovne agencije izkoristili priložnost, ko je ograja zaradi božičnih praznikov slabše varovana.

Dva migranta sta med podvigom utonila
Nekateri migranti so preplezali ograjo z bodečo žico z maroške strani, medtem ko so drugi v Ceuto priplavali z morja in ograjo tako zaobšli, je poročal lokalni časnik v Ceuti El Faro. Med podvigom sta utonila 2 migranta, 12 pa so jih prepeljali v bolnišnico, so sporočile španske in maroške oblasti.

Policiste napadli s kamenjem in palicami
Maroške oblasti so sicer prestregle 104 migrante, ki so na policiste metali kamenje in proti njim uporabili palice, je poročala maroška tiskovna agencija MAP.

Prostovoljci Rdečega križa so migrante, ki so se uspeli prebiti v Ceuto, oskrbeli zaradi različnih poškodb, je sporočila ta organizacija. 12 so jih morali hospitalizirati zaradi različnih zlomov in podhladitve, so še zapisali v sporočilu. Migrante so oskrbeli tudi z oblačili in čevlji, preden so jih prepeljali v začasen sprejemni center v Ceuti.

Ceuta ima 85.000 prebivalcev in leži nasproti Gibraltarja. Skupaj z drugo špansko enklavo Melillo sta ozemlji, ki imata edino kopensko mejo Evropske unije z Afriko.

N. K, STA