fbpx

Več kot 200 žrtev silovitega potresa v Pakistanu in Afganistanu

Pakistan (foto: epa)

Silovit potres, ki je danes prizadel Pakistan in severovzhod Afganistana, je po zadnjih podatkih terjal že več kot 200 smrtnih žrtev, večino na severu Pakistana. 

Potres z magnitudo 7,5 je imel žarišče v afganistanskem Hindukušu, okoli 250 kilometrov od Kabula.

Po poročanju STA je v Pakistanu glede na navedbe predstavnikov lokalnih in regionalnih oblasti število mrtvih že preseglo 150. Večina jih je življenje izgubila v provinci Hiber Pahtunhva, še več pa na plemenskih območjih, v regiji Gilgit Baltistan in v Pandžabu. Samo v provinci Hiber Pahtunhva je bilo ranjenih najmanj 700 ljudi.

Oblasti pričakujejo, da se bo v prihodnjih dneh število žrtev še povzpelo, saj so številna območja zaradi zemeljskih plazov zaenkrat nedostopna.

V Afganistanu uničenih 2000 domov
V Afganistanu so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa našteli smrt najmanj 69 ljudi. Policija iz Kunarja na vzhodu Afganistana je sporočila, da je samo v tej provinci umrlo 42 ljudi, ranjenih pa jih je bilo še 67. Poleg tega je bilo uničenih več kot 2000 domov.

Tla so se danes tresla najmanj minuto, potres pa je bil tako močan, da so se poslopja zamajala tako v Kabulu kot v Islamabadu in New Delhiju. Ljudje so v paniki zbežali na ulice. V Kabulu je ob potresu zastal promet, v New Delhiju pa so obstali vlaki podzemne železnice.

Na območju Kašmirja so bile prekinjene povezave mobilne telefonije, tresenje tal pa je poškodovalo že v lanskih poplavah načete mostove in hiše.

V. V.