Več kot 40 džihadistov ubitih v letalskem napadu na uporniško skupino na severu Sirije

Sirski vojaki (Foto: STA)

Za džihadistično skupino, poznano kot Fronta al Nusra, ne velja sporazum o prekinitvi ognja med Rusijo in Turčijo, ki je začel veljati 30. decembra lani. Skupina je v letalskih napadih v preteklih tednih utrpela velike izgube. Ni pa še znano, kdo stoji za zadnjim napadom na severu Sirije, kjer je umrlo več kot 40 džihadistov.

Na vplivno uporniško skupino Fateh al Šam je mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA v preteklih tednih izvedla več napadov. Skupino so  napadale tudi sile sirske vlade z ruskimi zavezniki. Vojaška letala, ki bi lahko bila ruska ali koalicijska, so zadela položaje ekstremistične skupine v gorskem predelu Jabal al Šejk.

Skupina Fateh al Šam je zaveznica z drugimi islamističnimi uporniškimi skupinami, za katere velja premirje. Skupaj nadzorujejo celotno severozahodno provinco Idlib in del Alepa.

Njihovo zavezništvo je preprečevalo prejšnje poskuse prekinitve premirja med vlado in nedžihadističnimi uporniškimi skupinami. Tudi zdaj režimske sile Bašarja al Asada nadaljevanje svojih vojaških aktivnosti na določenih območjih upravičujejo s tem, da je tam prisotna ta džihadistična skupina. Za džihadistično skupino, nekdaj poznano kot Fronta al Nusra, ne velja sporazum o prekinitvi ognja med Rusijo in Turčijo, ki je začel veljati 30. decembra lani. Skupina je v letalskih napadih v preteklih tednih utrpela velike izgube. Od začetka leta je bilo ubitih okoli 100 njenih borcev.

B. J., STA

 • Dragan Krstič

  Konc je. Zdej bo pa zagotovo devic zmanjkal v muslimanskih nebesih.

 • Hribouc

  Prihajata brata Dalton.
  Najprej Putin, za njim Donald !

 • bojan

  kdaj bo cifra za tisočkrat večja … to gnusobo je treba vso popucat

 • Franc Novak 1979

  Za teroriste in kriminalce nova24tv uporablja izraz uporniške skupine, za redno armado Sirije pa slabšalnico režimske sile.

  • Caetano

   Saj za kriminalce je ravno jihad najboljša pot, da dobijo popolni odpustek, tako jih učijo njihovi imami.

   • Franc Novak 1979

    a njih je popoln odpustek nukica x n