Več kot 50 tisoč prosilcev za azil letos odšlo iz Nemčije

Foto: STA.

Letos je Nemčijo zapustilo več prosilcev za azil kot lani. Večina izmed približno 54 tisoč prosilcev za azil, ki so se odločili sprejeti denar in oditi v domovino, prihaja z Zahodnega Balkana, in niso imeli veliko možnosti, da jim odobrijo prošnjo.

Letošnja številka je največja v zadnjih 16 letih. Večina prosilcev za azil se raje odloči za prostovoljni odhod kot deportacijo, saj jih v slednjem primeru doleti še sedemletna prepoved vstopa v Nemčijo. Süddeutscher Zeitung  piše, da so letos deportirali približno 25.000 prosilcev za azil, medtem ko nemški medij Die Welt piše o številki 20.888. Policija  naj bi na nemških mejah do novembra približno 20.000 migrantom prepovedala vstop v Nemčijo, s tem pa se je številka povečala za več kot dvakrat, poroča lokalni časopis Neue Osnabrücker Zeitung, ki navaja podatke nemške policije. Nemčija je v zadnjem letu poostrila zakone o prosilcih za azil. Sedaj sprejemajo le begunce, ki bežijo pred vojno ali so preganjani. Zato se migrantom z Zahodnega Balkana le redko odobri prošnje za azil. Nemčijo je letos prostovoljno zapustilo tudi skoraj 5.000 prosilcev iz Iraka, na mejah pa naj bi med drugim zavrnili še begunce iz Afganistana, Sirije in Nigerije.

Nemčijo je letos prostovoljno zapustilo približno 54.000 prosilcev za azil, ki so se vrnili v domovino, za njih pa je država namenila približno 21,5 milijona evrov, je objavilo nemško notranje ministrstvo. Dodatnih 25.000 prosilcev so deportirali, 20.000 migrantov pa so zavrnili že na mejnih prehodih. Številka se je v primerjavi z letom 2015 precej povečala. Takrat je Nemčijo prostovoljno zapustilo približno 35.500 prosilcev za azil.

B. J., STA

 • Franc Šink

  Saj zaradi tega”povratnega” denarja ravno prihajajo.(idemo u azil) Poznam kar nekaj primerov.

 • tarantela

  Maloršiga, se greš turista, pol pa še tringeld dobiš…

 • Slovenka

  50 000 strokovnjakov, inženirjev, zdravnikov, fizikov je zapustilo Nemčijo. Kakšen odliv možganov!!! Stavim, da Nemci pretakajo solze noč in dan. Le kako bodo prenesli tak beg možganov in s kom jih bodo nadomestili. Ubogi Nemci.

 • Unikatna

  Koliko denarja pa je dobil vsak, ki se je prostovoljno vrnil? Nazaj bo pa prišel pod drugim imenom in priimkom :)

 • tramal

  Polovica jih je že sprejela slovenija ostalo polovico pa po koncu ruskega dedka mraza.

 • tanja

  Se pravi nagnali so jugose in kosovirje, te si upajo, ker so itak prisli samo po to nagrado za vrnitev domov, kjer jim ni hudega. Teroriste islamiste so pa vse obdrzali;)

  Je pa v slovenijo samo v zadnjem letu prislo novih 10.000 kosovirjev. Zivela slovenska sociala.

 • KAPIBARA

  Pred prevzemom bili kake državne pomiči, bi moral prosilec dokazati, da govori funkcionalno jezk države in da NE potrebuje tolmačev, v uradnih postopkih….
  – Naj si doma išče socialo..

 • Adolf Hitler

  istrebeki od maimunov