fbpx

Več kot 7.100 okuženih zdravstvenih delavcev! Čez 50 mrtvih zdravnikov! V Italiji zdravstveni sistem pod vse večjim pritiskom!

Zdravstveni sistem v Italiji je močno obremenjen, Foto: epa

Italijansko nacionalno zdravniško združenje je razkrilo šokanten podatek. Zaradi okužbe s koronavirusom v njihovi državi umrlo najmanj 50 zdravnikov. A že hiter pregled seznama (TUKAJ) razkrije, da je število umrlih zdravnikov že krepko preseglo številko 50. Med tistimi, ki so najbolj na udaru zaradi novega koronavirusa, so zdravniki splošne medicine.

Seznam zdravnikov, ki so podlegli okužbi s koronavirusom, v Italiji dnevno posodablja Nacionalna zveza kirurgov in zobozdravnikov (FNOMCeO). Očitno je, da je italijanski zdravstveni sistem vse bolj pod pritiskom tudi zaradi vse večjega števila umrlih zdravnikov, med katerimi prevladujejo zdravniki splošne medicine. Naša zahodna soseda se že tako sooča z drugim najvišjim številom primerov koronavirusa na svetu, poleg tega so v zadnjih dneh beležili na stotine mrtvih na dan. Zadnji podatki (TUKAJ) kažejo, da jih je tam že več kot 105 tisoč okuženih, življenje pa je izgubilo 12.428 italijanskih državljanov. Le malo več od te številke je ozdravelo, natančneje 15.729 Italijanov.

Seznam umrlih razkriva, da je v Italiji umrlo najmanj 17 zdravnikov, ki so delali v Bergamu, mestu v Lombardiji, kjer je zabeleženih tudi največ primerov okužb s Covid-19. Kot poroča Independent (TUKAJ), je številne smrti zdravnikov pripisati neustreznim zalogam osebne zaščitne opreme in naj bi tako delali le z osnovno zaščito, kot so maske, rokavice in zaščitne mrežice za lase. Predsednik združenja Filippo Anelli je ob tem dejal: “Smiselno je domnevati, da bi lahko tovrstne dogodke v veliki meri preprečili, če bi bili zdravstveni delavci pravilno obveščeni in opremljeni z zadostno opremo, kot so maske, rokavice, obleke za enkratno uporabo in zaščitnimi vezirji, ki jih še vedno primanjkuje.” Za Financial Times pa je izjavil, da “italijanske zdravnike v vojno proti koronavirusu pošiljajo neoborožene. Mrtvi ne povzročajo hrupa. Kljub temu imena naših umrlih prijateljev, naših sodelavcev, zapisana črno na belem, oddajajo oglušujoč hrup.”

Zadnji del seznama umrlih italijanskih zdravnikov. Celoten seznam lahko pogledate TUKAJ. Foto: posnetek zaslona

V Italiji je sicer s koronavirusom okuženih več kot 7.100 zdravstvenih delavcev. Ti so bili tudi poslani domov, da si opomorejo in se vrnejo na delo, ko bodo zdravi. Kaj pomeni več tisoč zdravstvenih delavcev manj v teh kriznih časih, pa je verjetno vsem jasno …

Marjanca Scheicher