fbpx

Več kot devetnajst tisoč delavcev Amazona in petnajst tisoč delavcev Wallmarta okuženih s covidom-19!

Wallmart in Amazon spadata med največje delodajalce v ZDA. (Foto; Epa)

Najbogatejši zemljan, lastnik Amazona Jeff Bezos, zadnje dni nima mirnega spanca. V njegovih obratih se je od marca do avgusta letos s covidom-19 okužilo kar 19.816 delavcev. Vendar to za Amazon predstavlja le 1,44 odstotka delovne sile od skupno več kot 1,3 milijona zaposlenih v obratih v Združenih državah Amerike. S podobnimi težavami se soočajo v Wallmartu, kjer bi naj imeli 15 tisoč okuženih zaposlenih s covidom-19.

Jeff Bezos preko časopisa Washington Post bije politično bitko proti sedanjemu predsedniku Združenih držav Amerike Donaldu Trumpu, hkrati pa se v najbogatejšem podjetju na svetu sooča z velikim številom okužb.

Preberi tudi: [Video] Levičarski nasilneži razbili prodajalno Amazon in več drugih podjetij ter napadli policijo!

Amazon je dolgo časa skrival število okužb med zaposlenimi. Po večmesečnih pritiskih delovnih organizacij, politikov obeh polov v ZDA in regulatorjev so morali v Amazonu končno popustiti. V začetku epidemije v Združenih državah Amerike so njihovi delavci večkrat opozorili, da Amazon ne naredi dovolj, da bi jih zaščitil pred okužbami. Po podatkih naj bi zaradi posledic covida-19 do sedaj umrli štirje delavci Amazona.

Tudi v Wallmartu imajo 15 tisoč delavcev okuženih s covidom-19
Amazon se je dolgo časa izogibal, da bi javno prikazal podatke o okuženosti svojih zaposlenih. Izgovarjali so se na druge korporacije, ki prav tako ne razkrivajo takšnih podatkov. V izgovor so povedali, da bi jim razpoložljivost podatkov omogočila, da bi med sabo najmočnejša ameriška podjetja delila napredek in najboljše prakse v zajezitvi epidemije koronavirusa v ZDA poroča CNBC. Kot zanimivost, podobne težave imajo tudi v trgovski verigi Wallmart. Od približno 1,5 milijona zaposlenih jih je okuženih s s covid-19 kar petnajst tisoč, kar predstavlja en odstotek vseh zaposlenih v eni največjih globalnih korporacij na svetu.

Luka Perš