fbpx

Več kot polovica avstralskih študentov spolno nadlegovanih! Žrtve svoje krute storilce največkrat celo poznajo

Foto: iStock

Nacionalna raziskava, ki so jo izvedli v Avstraliji, kaže, da je bilo leta 2016 več kot polovica univerzitetnih študentov spolno nadlegovanih. Avtorji univerze že pozivajo k izboljšavi svojih odzivov na spolna nadlegovanja in napade.

V poročilu avstralske komisije za človekove pravice je zapisano, da je bilo skoraj 7 odstotkov študentov spolno napadenih vsaj enkrat v letu 2015 ali 2016. Nadlegovanja so bile večkrat deležne ženske kot moški. Študija te vrste je v Avstraliji največja doslej, komisarka za spolno diskriminacijo pa ugotavlja, da študentje živijo ”skrb vzbujajoče” univerzitetno življenje.

Statistični podatki so skrb vzbujajoči
Študija, ki je vključevala 39 univerz in 31 tisoč študentov, je pokazala, da se spolno napadanje in nadlegovanje pojavljata v vseh univerzitetnih okoljih. Po definiciji se o spolnem napadu govori, ”ko je oseba prisiljena v spolni akt proti svoji volji ali brez privolitve, tudi če se je pred tem strinjala in kasneje umaknila svoje soglasje”. Med spolno nadlegovanje pa štejemo neželene seksualne komentarje in pripombe, ki niso primerne. Komisarka za spolno diskriminacijo poroča, da je ”vsak od petih, ki so bili spolno napadeni, dejal, da se je to zgodilo na univerzitetnem ali družabnem dogodku”.

Spolno nadlegovanje je grozljiv in pogost del študentskega življenja. Na žalost se takšne izkušnje največkrat odražajo v uničujočih posledicah in vplivu na zdravje žrtev, študij ter njihovo prihodnost.

Foto: iStock

Raziskava je tudi pokazala, da je 51 odstotkov žrtev spolnega nasilja in 45 odstotkov žrtev spolnega nadlegovanja poznalo svoje storilce, največkrat pa so bili napadeni biseksualci. Večina storilcev je bila moških. Ugotovitve se nanašajo zgolj na univerzitetno okolje, ki vključuje študentski kampus, študentske zabave in druge dogodke ter na posamezne spletne strani, ob katerih študentje preživijo največ časa (na primer družbena omrežja). Podpredsednik univerze v Queenslandu Peter Hoj je zaradi rezultatov zelo zaskrbljen: ”Poročilo kaže, da je v univerzitetnem okolju na nacionalni ravni napadenih približno 1,6 odstotka študentov – obstaja samo eno sprejemljivo število, in to je nič”.

A. L.