fbpx

Več kot polovica hospitaliziranih zaradi COVID-19 razvila psihiatrične motnje

Pobiranje vzorca za test na COVID-19 v Švici (foto: EPA)

Študija, v kateri je sodelovalo 402 pacientov s COVID-19 v milanski bolnišnici San RAffaele, je ugotovila, da je več kot polovica pacientov mesec dni po odhodu iz bolnišnice razvila vsaj eno psihiatrično motnjo. Razlog za to naj bi bilo tako vnetje možganov kot tudi sam stres zaradi bolezni.

Raziskava, ki je preučevala dolgotrajne posledice pri pacientih s COVID-19, ki so bili potrebni zdravljenja v bolnišnici, je pokazala, da je več kot polovica pacientov mesec dni po odhodu iz bolnišnice trpela za vsaj eno psihiatrično motnjo.

Najpogostejši so bili posttravmatska stresna motnja, anksioznost, nespečnost in depresija. “Takoj je bilo jasno, da bi vnetje, ki ga povzroči bolezen, lahko imelo posledice na psihiatričnem nivoju,” je po poročanju Daily Mail povedal vodja raziskovalne skupine za psihiatrijo in klinično psihobiologijo na San Raffaele Francesco Benedetti.

Ženske bolj dovzetne za anksioznost in depresijo, moški zaradi COVID-19 lažje umrejo
Na podlagi kliničnih izpraševanj in vprašalnikov so zdravniki pri 28 odstotkih pacientov odkrili PTSM, depresija je prizadela 31 odstotkov sodelujočih, 42 odstotki se soočajo z anksioznostjo, 40 odstotkov trpi za nespečnostjo, medtem ko so se pri 20 odstotkih pojavili simptomi obsesivno-kompulzivne motnje.

Čeprav je za ženske večja možnost preživetja zaradi COVID-19, pa so znanstveniki ugotovili, da je za nežnejši spol večja verjetnost pojava anksioznosti in depresije. “Raziskovalci ne vedo, zakaj je tako, a verjamejo, da bi se razlog lahko skrival v drugačnem načinu delovanja moškega in ženskega imunskega sistema.”

Ivan Šokić