fbpx

Več kot sto svetovnih akademikov in politikov v odprtem pismu proti kitajski kulturi strahu, s katero je komunistična partija prikrivala ključne informacije za boj proti covid-19!

Foto: epa

Zaradi pandemije se moramo vsi soočiti z neprijetno resnico: S politiziranjem vseh vidikov življenja, tudi zdravja ljudi, je avtokratska enostrankarska vladavina na Kitajskem ogrozila vse,” so zapisali akademiki, politiki in aktivisti. Ob tem so se poklonili kritikom odziva kitajskih oblastih, med njimi tudi novinarjem, ki so po izbruhu bolezni izginili ali so v hišnem priporu.

Politiki, akademiki in aktivisti iz Evrope, ZDA in Avstralije so v odprtem pismu kritični do odziva kitajske komunistične partije na izbruh covida-19. V pismu, danes objavljenem na novičarskem portalu Hong Kong Free Press, je več kot sto podpisnikov zapisalo, da je kultura strahu prikrivala informacije, ključne za boj proti tej bolezni v svetu.

Številni kritiki izginili
Podpisniki med drugim navajajo, da kitajska komunistična partija v Wuhanu, kjer se je novi koronavirus prvič pojavil, prikriva informacije o izvoru pandemije. V pismu tudi piše, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pod vplivom kitajske komunistične partije sprva zmanjševala resnost novega virusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Umrli Li Wenliang. (Foto: EPA)

Omenjajo tudi številne zdravnike, akademike in novinarje, ki so jih na Kitajskem utišali, ker so spregovorili o virusu. Pri tem izpostavljajo, da je utišanje žvižgačev, kot je zdravnik Li Wenliang, ki je tudi umrl za covidom-19, neposredno botrovalo širjenju bolezni.

Laž je ogrozila cel svet
Zaradi pandemije se moramo vsi soočiti z neprijetno resnico: S politiziranjem vseh vidikov življenja, tudi zdravja ljudi, je avtokratska enostrankarska vladavina na Kitajskem ogrozila vse,” še pišejo akademiki, politiki in aktivisti. Ob tem se poklonijo kritikom odziva kitajskih oblastih, med njimi tudi novinarjem, ki so po izbruhu bolezni izginili ali so v hišnem priporu.

Foto: epa

Pred tem je okoli 100 avtorjev, naklonjenih Pekingu, v pismu, objavljenem 2. aprila, izpostavilo, da je izvor virusa nepomemben ter ta je osredotočanje na pandemijo povzročilo politizacijo ter kazanje s prstom na krivce, poroča STA.

Hana Murn