fbpx

Večmilijonska odškodnina za ameriške talce in žrtve terorističnih napadov

Foto: epa

Nedavno sprejeti zakon o proračunski porabi v letu 2016 predvideva tudi denar za odškodnine Američanom, ki so kot talci preživeli 444 dni v ujetništvu po iranski revoluciji leta 1979. Od 53 talcev jih je danes živih še 37. Denar pokojnikov bodo dobili njihovi dediči.

Iranski revolucionarji so novembra 1979 zavzeli ameriško veleposlaništvo v Teheranu in zajeli talce, s katerimi so se zaščitili pred morebitnimi povračilnimi napadi Washingtona. Izpustili so jih leta 1981. Dejanje je pomenilo pozitiven odziv na gesto predsednika ZDA Ronalda Reagana, ki je Iranu za to prodal rakete.

Pogoj za izpustitev je bila imuniteta pred odškodnino
Pogoj za izpustitev je bila imuniteta Irana pred odškodnino in ameriška sodišča so doslej zavračala tožbe nekdanjih talcev. V skladu z zakonom pa ima sedaj vsak talec pravico do 10.000 dolarjev za vsak dan ujetništva za skupni znesek največ 4,4 milijona dolarjev. Dediči pokojnih pa lahko dobijo največ do 600.000 dolarjev.

Poplačane bodo tudi ameriške žrtve terorističnih napadov, ki so imele državne sponzorje, pa tudi žrtve drugih napadov, kot na primer 11. septembra 2001, vendar bo znesek odvisen od tega, kaj je kdo že prej dobil.

V. V., STA