fbpx

Več tisoč vojakov v Nemčiji mobiliziranih z namenom boja proti covidu-19

Foto: epa

Nemčija je včeraj poročala o 446 smrtnih primerih zaradi novega koronavirusa, kar je največ v zadnjih devetih mesecih. V zadnjih 24 urah so našteli kar 73.209 novih primerov okužbe. Nemške oborožene sile so po poročanju nemškega Bilda napovedale, da bodo mobilizirale več tisoč vojakov z namenom boja proti epidemiji. Nedavno pa je bila sprejeta odločitev, da bodo uvedene stroge omejitve za necepljene državljane, da bi zaustavili naraščajoči trend okužb s covidom-19. Povečuje se namreč strah na račun različice virusa omikron. 

Za pomoč v boju proti silovitem četrtemu valu epidemije se bo kontingent, ki trenutno šteje 8 tisoč vojakov, do naslednjega torka povečal za štiri tisoč vojakov na 12 tisoč vojakov, so v sredo sporočili iz baze oboroženih sil v Bonnu.

Obrambne sile v okviru administrativne pomoči v 14 zveznih deželah že pomagajo s 5900 vojaki. Največ jih je na Bavarskem (1700), v Saški (480) in Severnem Porenju-Vestfaliji (570). Kot poudarjajo v vojaških vrstah boj proti epidemiji še naprej ostaja prednostna naloga.

Danes najavili nove ukrepe
Kanclerka v odhodu Angela Merkel in njen verjetni naslednik Olaf Scholz sta se sestala z regionalnimi voditelji z namenom uvedbe strožjih ukrepov za necepljene in omejili zbiranja. Nemški regionalni premierji so se dogovorili, da uvedejo ostre omejitve za tiste, ki niso cepljeni proti covidu-19. Merklova je namreč voditelje 16 nemških zveznih dežel pozvala, naj se odločijo za nove omejitve, ki bodo veljale po vsej državi. Med celotno pandemijo so bili namreč voditelji po deželah večinoma svobodni pri odločanju glede svojih ukrepov za zajezitev virusa.

V skladu z novimi omejitvami bo necepljenim posameznikom prepovedan vstop v restavracije, gledališča in trgovine z nenujnimi izdelki. Zaprli bodo tudi nočne klube na območjih, kjer je okužba velika, medtem ko se bo pri obsežnih dogodkih zmanjšalo število gledalcev. Le 50 cepljenih in prebolelih se lahko sreča v zaprtih prostorih. Zunaj se lahko sreča do 200 ljudi. Merklova je govorila o “dejanju nacionalne solidarnosti”, ki je sedaj potrebno z namenom zmanjšanja števila okužb. okužb. Kanclerka je dejala, da bi lahko obvezno cepljenje stopilo v veljavo s februarjem. Dodala je, da bi tak ukrep zahteval soglasje zveznega parlamenta in ustrezen pravni okvir.

Foto: epa

Bodoči nemški kancler je sicer nedavno napovedal, da bi postopek za sprejem zakona o uvedbi splošne obveznosti cepljenja lahko stekel do konca leta. Kot je dejal, bi poslance osvobodili strankarske discipline in bi se glasovalo po svoji vesti. Želi si, da bi cepljenje postalo obvezno v februarju ali marcu. Obveznega cepljenja pa ne podpira le Scholz ampak tudi Merklova.

Merklova in Scholz sta pred videokonferenco najavila delovanje kriznega  štaba za boj proti pandemiji z namenom, da se čim prej oblikuje in okrepi koordinacijo in sodelovanje pri vodenju cepilne akcije, pri dostavi in ​​distribuciji cepiv. Božični sejmi so se že bili odpovedani v več nemških deželah, necepljenim pa je bil onemogočen dostop do telovadnic in drugih prostorov za preživljanje prostega časa.

Foto: epa

Devet primerov omikrona tudi v Nemčiji
Marsikje nova različica virusa omikron sproža skrbi, saj ta povzroča strmo rast okužb. Zaznali pa so tudi v številnih državah EU, in sicer v Avstriji, Belgiji, Češki, Danski, Franciji, Nemčiji, Italiji, Nizozemski, Portugalski, Španiji, Švedski, izven EU pa v Avstraliji, Botsvani, Braziliji, Kanadi, Hong Kongu, Izraelu, Japonski, Nigeriji, Saudski Arabiji, Južni Afriki, Švici in Veliki Britaniji. V Nemčiji so do sedaj zaznali devet primerov omikrona. Nemčija je ob naraščajočem številu primerov sicer ponovno zagnala kampanjo cepljenja. Vendar je le 68 odstotkov prebivalstva popolnoma cepljenih proti virusu, kar je pod povprečjem Zahodne Evrope.

Nina Žoher