
Foto: epa
Ženska, ki je umrla zaradi višinske bolezni na Mount Everestu, si je zadala, da bo vsem dokazala, da ‘vegani zmorejo vse’. Maria Strydom je umrla meseca maja, ko se je morala zaradi slabega počutja obrniti tik pred vrhom. Vrnila se je v Kamp 4, zadnji kamp pred vrhom Mount Everesta. Tam je prenočila in v soboto zaradi pomanjkanja kisika umrla.
Gre za 34-letno državljanko Južne Afrike, ki je učila na Univerzi Monash v Melbournu in je bila izkušena plezalka. Njen mož, Robert Gropel, je prav tako poškodovan, a bo po podatkih organizatorjev preživel. Tedne pred usodno smrtjo je dr. Strydomova govorila, da želita z možem ovreči mit o tem, da so vegani šibki ali podhranjeni. “Ljudje imajo predstavo, da smo vegani šibki in podhranjeni. S plezanjem na vseh sedem najvišjih vrhov sveta želiva dokazati, da vegani zmoremo vse in še več,” je dejala Strydomova.
Mnogi so ju opozarjali, da bo vzpon prenaporen
Strydomova je začela svoj vzpon iz Kampa 4, ki je najvišji kamp tik pred vrhom. V petek se je morala obrniti, saj se je počutila slabo. Vrnila se je v šotorišče, ki leži na 7950 metrih nadmorske višine. V soboto se je njeno stanje poslabšalo. Zaradi pomanjkanja kisika je nehala dihati, poroča Daily Mail. Na portalu Heavy pa so zapisali, da je umrla v moževem naročju tik pod vrhom Mount Everesta.
“Problem je količina hrane, ki bi jo kot vegan morali zaužiti. Večina hrane živalskega izvora vsebuje več energije, proteinov, vitaminov in mineralov. V veganski prehrani pa je toliko vlaknin, da bi moral te hrane pojesti neprimerljivo več,” je še povedala Phillipsova. Seveda bi bilo noro trditi, da je Strydomova umrla zato, ker je veganka. A pri tako ekstremnih okoliščinah, kot je plezanje na Mount Everest, je vsako, še tako majhno pomanjkanje železa, vitaminov in mineralov lahko usodno, kot se je pokazalo v primeru Marie Strydom.
A. R.