fbpx

Največja evropska politična skupina ostaja enotna: Fidesz ostaja v EPP, člani podprli idejo o kompromisu slovenskih predstavnikov

Foto: Twitter

“Tajno glasovanje na Skupščini EPP o kompromisu (pristop kot leta 2000 ko je avstrijska ÖVP šla v koalicijo s svobodnjaki), usklajenem med predsedstvom EPP in Fidesz: 190 ZA, 3 PROTI,” je novico o usodi madžarske stranke Fidesz sporočil Janez Janša, ki je predlagal kompromis. Vseh osem slovenskih članov EPP, ki so se udeležili tajnega glasovanja na politični skupščini EPP, po dva iz SLS in NSi ter štirje iz SDS, je predlog predsedstva podprlo.

Članstvo stranke Fidesz bo po današnjem glasovanju članov EPP zamrznjeno za nedoločen čas, je po Twitterju sporočil predsednik stranke EPP Joseph Daul. Zamrznitev pomeni, da se člani Fidesza ne bodo udeleževali strankarskih sestankov, da ne bodo imeli glasovalnih pravic in pravice kandidirati za položaje.

Članstvo je zamrznjeno, dokler posebni ocenjevalni odbor ne pripravi poročila o stanju. V tem odboru naj bi bili Herman Van Rompuy, Hans-Gert Poettering in Wolfgang Schüssel.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1108424130934857728

EPP je skupaj močnejša
Predsednik SDS Janez Janša je po glasovanju poudaril, da gre za podoben kompromis kot pred 19 leti, ko je šla avstrijska ljudska stranka (ÖVP) v koalicijo s Haiderjevimi svobodnjaki in se je ravno tako na predlog te stranke ustanovila skupina, ki je to preučila, ta čas pa se je stranka sama odpovedala pravicam članstva. Izid glasovanja po Janševih besedah jasno pomeni, da je bila splošna želja znotraj stranke, da se kompromis najde.

Današnji izid po Janševi oceni tudi krepi položaj vodilnega kandidata EPP za volitve Manfreda Webra, sicer vodje politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Weber je kandidaturo za predsednika Evropske komisije nastopil pod geslom, da smo skupaj močnejši in da je graditelj mostov, danes mu je uspelo zgraditi ta most znotraj največje politične družine in s tem je dokazal, da je mož beseda, je ocenil Janša. “Če mu to ne bi uspelo, bi imel velike težave pri nadaljnji kandidaturi,” je dodal.

Fidesz ni zamrznjena stranka, temveč se je sama odpovedala določenim pravicam
Na vprašanje, kako bo ravnala SDS v primeru izključitve Fidesza iz EPP, ki ob današnji zamrznitvi še vedno ni povsem izključena, je Janša odgovoril, da to ni zamrznitev in da se je Fidesz sam prostovoljno odpovedal nekaterim pravicam, ki izhajajo iz članstva, za čas, dokler bo delal omenjena komisija.

Mi nismo ničesar suspendirali, ampak je skupščina vzela na znanje dogovor med predsedstvom in Fideszom, da se Fidesz odpoveduje glasovalnim pravicam za čas, dokler ta komisija dela,” je dejal predsednik SDS, ki se je pred skupščino v pismu Daulu zavzel za odpoved ali preložitev glasovanja.

Prevladal je razum
Evropski poslanec Franc Bogovič, ki je razpravo opisal kot resno in z zelo različnimi stališči, je poudaril, da je te odločitve vesel, ter da so jo sprejeli tako tisti, ki so bili za izključitev Fidesza, kot tisti, ki so Orbana branili. Prevladalo je prepričanje, da je treba najti kompromis, sprejemljiv za vse, je poudaril.

Fidesz svoje politike ne bo spreminjal, temveč bodo počakali na poročilo treh modrecev
Orban je po glasovanju v Bruslju poudaril, da je njegov Fidesz enostransko zamrznil svoje pravice, ki izhajajo iz članstva v EPP. “Ne moremo biti izključeni ali suspendirani, zmagali smo na štirih zaporednih volitvah,” je dejal. Poročilo treh modrecev bo po njegovih besedah odločilo o dolgoročni prihodnosti EPP ter odnosu med EPP in Fideszom, ki svoje politike ne spreminja.

Orban je tudi vztrajal, da je bila kampanja proti Junckerju, ki je bila povod za sprožitev postopka za izključitev Fidesza, le “informacijska kampanja” o namerah EU glede migracij, še poroča STA.

H. M.