Velik vzpon Alternative za Nemčijo na regionalnih volitvah na Saškem in v Brandenburgu!

Vodilni kandidat AfD v Brandenburgu Andreas Kalbitz (desno), zvezni vodji AfD Alexander Gauland (na sredini) in Joerg Meuthen (levo) pred novinarsko konferenco. (Foto: epa)

Volivci so se minuli konec tedna odpravili na regionalne volitve v nemških vzhodnih deželah Saška in Brandenburg. V obeh deželah je AfD zabeležila velik uspeh in se uvrstila na drugo mesto.

Konec tedna so potekale regionalne volitve v deželah Saška in Brandenburg na vzhodu Nemčije, kot poroča Deutsche Welle, pa je močan vzpon doživela protipriseljenska Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je na Saškem prejela 27,5 odstotka glasov, v Brandenburgu pa 23,5 odstotka. Gre za občutno višjo podporo stranki kot na prvih regionalnih volitvah, ki se jih je udeležila leta 2014 kot eno leto stara stranka, gre pa za primerljivo podporo, ki je bila stranki izkazana na državnih volitvah leta 2017.

CDU in SPD upadla podpora
Desnosredinska in levosredinska opcija sta pri tem doživeli upad podpore. CDU Angele Merkel je na Saškem, kjer je prejela 32 odstotkov glasov, uspela ostati na vrhu, v Brandenburgu pa je dobila 15,6 odstotka glasov. Tam so največ glasov prejeli Socialni demokrati (SPD), in sicer so od leta 2014, ko so prejeli 31,9 odstotka glasov, padli na 26,6 odstotka podpore, na Saškem pa so prejeli zgolj 7,7 odstotka glasov.

Rezultat volitev v Brandenburgu (Foto: Twitter)

Zeleni z višjo, skrajna Levica pa z nižjo podporo
Tudi Zelenim, ki so v nekdanjih vzhodnonemških deželah tradicionalno šibki, je podpora narasla, in sicer na Saškem na 8,6 odstotka glasov, v Brandenburgu pa na 10,8 odstotka. Skrajni Levici je podpora upadla, v Brandenburgu na 10,7 odstotka in na Saškem na 10,4 odstotka. Preostale stranke je podprlo manj volivcev.

Rezultat volitev v Brandenburgu (Foto: Twitter)

Nemci na vzhodu države se čutijo drugorazredne
AfD se sicer predstavlja kot nacionalistična stranka, ki ima posluh za ljudi. Stranka beleži strmo rast podpore prav zaradi nezadovoljstva volivcev s priseljenskimi politikami vlade. Pomenljiva je tudi anketa, ki jo je izvedla ARD in je odkrila, da večina volivcev vseh strank, razen Zelenih, meni, da so prebivalci območja nekdanje Vzhodne Nemčije “drugorazredni državljani” v primerjavi z Nemci iz nekdanjih zahodnonemških dežel. Deželi, kjer so potekale volitve, s štirimi milijoni skupaj predstavljata manj kot desetino nemškega prebivalstva, v njih pa se nahajajo mesta Chemnitz, Dresden in Leipzig.

Rezultat volitev na Saškem (Foto: Twitter)

Rok Krajnc

 • RATATA

  Kdaj se bo končno pojavila kakšna Alternativa za Slovenijo? … tako v smislu izjave Dalajlame, ko je v intervjuju za britanski BBC izjavil, da misli, da pripada Evropa Evropejcem, ter da se morajo migranti sčasoma vrniti v svoje lastne domovine.
  Budistični duhovni vodja je pri tem opozoril tudi na to, da lahko množične migracije pripeljejo do tega, da bo postala Evropa kontinent afričanov in muslimanov.

  Torej geslo: “Evropa Evropejcem, Nemčija Nemcem, Slovenija Slovencem” izraža edino alternativo!!

  • Andrej

   Imaš prav, samo da trenutna oblast pravi, da je to sovražni govor.

   • RATATA

    Jaz pa pravim, da če to ne praviš je sovražni molk!

  • Janez Kepic-Kern

   TOLE – je moja, osebna
   “ALTERNATIVA ZA NAŠO EDINO NAM – DOMOVINO – SLOVENIJO.
   RESNO.
   RESNI INTERESENTI – NAJ SE MI JAVIJO.
   OŽIVILI BOMO “ORLE” DR. J. E. KREKA
   IN
   PODOBNE KVALITETNE REČI IZ NAŠE – SLOVENSKE PRETEKLOSTI,
   KI SO JIH NAŠI PREDNIKI – ZNALI IMETI,
   MI
   PA JIH ZAENKRAT – ŠE NE ZNAMO – ZOORGANIZIRATI.
   Jaz
   jih bom znal zoorganizirati – OK EX KNJIŽNIČAR SEM
   s pozitivn energijo – za našo Slovenijo.
   Z
   mojega osebnega, zasebno podjetniškega e-portala “SLOVENIANA”
   NA: sloveniana. si

   Kot vsi beroči vidite sta portal in mesečna revija “SLOVENIANA” polna živih, pomembnih kulturno-zgodovinskih in aktualnih prispevkov. Če se čutite zmožne napisati kaj podobnega tudi vi, iz svojih spominov, znanja, itd. se nam kar brez zadrege oglasite.

   VSI ZAINTERESIRANI, KI IMATE RES RADI NAŠO SLOVENIJO, KI IMATE RADI SLOVENSKE PREDNIKE, NAŠ JEZIK in KULTURO, itd, vabimo kot AKTIVNE ČLANE ali PODPORNIKE k SODELOVANJU z nami pri “SLOVENIANI”, ki te tedne uradno registriramo, ustanavljamo dve SLOVENSKI, POZITIVNI, KOREKTNI DOMAČNOSTNI DRUŠTVI:

   VSESLOVENSKO DOMOZNANSKO IN DOMAČNOSTNO KULTURNO-IZOBRAŽEVALNO DRUŠTVO “SLOVENIANA”
   DRUŠTVO »DVOJINA-SLOVENIANA« ZA KOREKTNO DRUŽABNOST POLNOLETNIH DRŽAVLJANOV R. SLOVENIJE
   Lahko nas kontaktirate na: [email protected]

   Več info na naših straneh.

   L. R. Janez Kepic-Kern, odg. ur. in lastnik edicij SLOVENIANA

  • Lisjak

   Če pa ne dovoli Janša,saj si videl kaj se je zgodilo z stranko DOM.

   • RATATA

    Eh, v Sloveniji lahko vsak, ki je del politične režije in ima vlogo, vsakega, ki ni del te nanizanke sfuka in to vsem, ki so del režije paše, saj tako ohranjajo exkluzivo!
    To, kar živimo in opazujemo je le “Ta žalostni dan ali Matiček se ločuje!”

    kiićan je jasno in pošteno povedal, da dovoli sanje le en dan (26.06.1991), ko smo razglasili samostojnost – osamosvojitev od sfrj),
    že takoj naslednji dan je bil jutri in ta “jutri” traja že več kot 28 let!

    Ko spoznaš, da se je namesto osamosvojitve tistega, kar je predprejšnjo državo sestavilo, v praksi (in kljub pravno nesporno pravilni izvedbi razglasitve /TUL, Zakoni, Ustava ….) pomenilo le osamosvojitev socialistične Republike Slovenije in to je bil tudi osnovni cilj in namen “tapametnih”.
    Dobro so si postlali in nikakor ne dovolijo da jim kdo, za njih postlano osamosvojeno SRS razmeče!

  • Olga101

   Saj jo že imamo. SDS.

 • xtc

  No počasi bo zalaufalo kot mora,pa to.

 • janko

  Za spremembo politike v celi EU se bo morala zgoditi katarza.
  Podobno je povsod tako – indici so dovolj le razumnemu in suptilnemu človeku, pa naj se gre za male ali večje, tudi vsakodnevne stvari; in bo zadevo preučil ter celostno ukrepal.
  Politiki, gibanja, javno mnenje itd, to je kot čreda živali, ki drvi v galopu, pa čeprav vsi v prepad.