fbpx

Velika Britanija: Čemu služijo posebne zapestnice za prosilce azila?

Fotografija je simbolična (foto:epa).

Na Otoku je za novo razburjenje v zvezi z begunci in migranti poskrbelo razkritje, da morajo ti v nekem centru v Walesu, če želijo dobiti hrano, nositi zapestnice različnih barv. Mnogi so namreč potegnili vzporednice med zapestnicami, ki jih morajo prosilci za azil nositi tudi zunaj doma, in rumenimi zvezdami, ki so jih morali pod nacisti nositi Judje.

“Gre za vračanje na stara pota nacističnega režima, ko so morali nekateri ljudje nositi Davidovo zvezdo, da so se ločili od ostalih (…) Odvratno je, z ljudmi se ravna kot z manj vrednimi bitji, kot z živalmi, ki morajo v vrsti stati za hrano,” po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozarja predstavnica valežanskega sveta za begunce WRC Hannah Wharf.

Podjetje, ki je uvedlo zapestnice, se zagovarja, da gre le za praktičen ukrep, ki jim pomaga pravično porazdeljevati obroke med veliko množico ljudi. Kot še poudarjajo v Clearspringsu, ki upravlja z begunskim centrom Lynx House v Cardiffu, se je število stanovalcev izredno hitro povečalo, zato so morali uvesti nek sistem.

Identifikacijske zapestnice so običajne pri lažji organizaciji večjega števila ljudi. Nosile so jih tudi prebivalci New Orleansa, ki ga je povzročil orkan Katrina (foto:epa).

Identifikacijske zapestnice so običajne pri lažji organizaciji večjega števila ljudi. Nosili so jih tudi prebivalci New Orleansa, ki ga je povzročil orkan Katrina (foto:epa).

Za podobno razburjenje je sicer na Otoku v preteklosti poskrbelo razkritje, ko je nek zasebni pogodbenik na severu Anglije vrata stanovanj, v katerih so živeli prosilci za azil, prebarval rdeče, zaradi česar so se nad njimi pogosto znašali lokalni prebivalci, še spominja AFP.

V. V., STA