fbpx

Velika Britanija: Konservativci slavili na lokalnih volitvah – Imajo v žepu tudi zmago 8. junija?

Foto: epa/iStock

Na lokalnih volitvah v Veliki Britaniji so na račun slabega rezultata laburistov in Britanske neodvisne stranke (UKIP) slavili konservativci in tako dosegli najboljši rezultat od leta 2008. Prevzeli so nadzor v sedmih okrajnih svetih v Angliji in Welsu, prav tako si utirajo pot tudi na Škotskem. Rezultat na Škotskem bo vsekakor pokazatelj sporočila volivcev glede tega, kaj si mislijo glede napovedanega referenduma za neodvisnost Škotske. 

Laburisti, ki so izgubili nadzor nad Glasgowom, Bridgendom in Blaenau Gwentom, so pet tednov pred splošnimi volitvami rezultate sprejeli z velikim razočaranjem. UKIP, ki je prav tako dosegla slabši rezultat od pričakovanega, je izgubila več kot 80 sedežev, kar kaže na to, da se njen vpliv vztrajno manjša. Glede na rezultat se konservativci nadejajo tudi dobrega rezultata na splošnih volitvah, ki bodo 8. junija.

Foto: iStock

Britanci so na tokratnih volitvah volili 4.851 svetnikov v 88 grofijah, doslej pa jih je 40 izmed njih razglasilo končne rezultate. Tudi na Škotskem je štetje glasov v polnem teku, do zdaj pa je znano, da so konservativci dosegli zmago v Edinburghu,  Fifu, Midlothianu in celo v delih Glasgowa, kot sta Shettleston in Paisley, kjer niso bili zastopani več let.

Foto: epa

Za konservativce napočil dober čas
Konservativci so prevzeli nadzor tudi nad Warwickshirom, Lincolnshirom, Gloucestershirom, Islom of Wight, Norfolkom in Monmouthshirom.

John Curtice, profesor politologije na Univerzi Strathclyde, je za britanski BBC poudaril, da so konservativci dosegli najboljši rezultat na volitvah od leta 2008 in izrazil prepričanje, da so očitno oni tisti, ki so največ pridobili zaradi upada podpore stranki UKIP. Britanski minister za obrambo Michael Fallon pa je dejal, da je rezultat zelo spodbuden in hkrati zavrnil trditve, da so junijske volitve že dobljene.

N. Ž.