fbpx

Velika Britanija od danes v štiritedenskem “lockdownu”

Slika je simbolična (Foto: epa)

Pubi so v sredo zvečer po Angliji presahnili, potem ko so se zabavljači zbrali za zadnjo pijačo, preden je ob polnoči začela veljati druga državna zapora, ki predvideva zaprtje vseh nenujnih trgovin in storitev, vključno z bari in restavracijami, za štiri tedne. Velike skupine pivcev so se pred novimi omejitvami odpravile v bare in pube po vsej državi, da bi pred uvedbo novih omejitev uživale ob pijači. Pivci so tako lahko izkoristili ugodno ceno pijač, saj je, denimo, v Witherspoonsu pol litra piva stalo le 99 penijev. Lastniki lokalov so se odločili, da bodo ceno pravega angleškega piva znižali, da jim ga ne bi bilo potrebno zlivati stran. 

Drugo zaklepanje je doseglo tudi Veliko Britanijo, novi ostrejši ukrepi pa so bili uvedeni od polnoči dalje. Veriga pubov Wetherspoons in lokalni pubi so znižali ceno piva, da bi ga lahko razprodali namesto zlili stran. Otočani so se zbrali po pubih in barih, da bi lahko obeležili svojo zadnjo noč zunaj, preden so se zaprli, je poročal Daily Mail.

V britanski prestolnici so v Sohu, ki je znan kot središče za zabavišča, možno opaziti velike skupine prijateljev, ki so čakali v dolgih vrstah pred pubi, da bi lahko prišli do pijače. Po podatkih aplikacije Open table, ki beleži število rezervacij, so ugotovili večje število povpraševanja pred napovedanim nacionalnim zapiranjem.

Sinoči je policija ljudem svetovala, da odidejo domov, medtem ko je ob polnoči pričel veljati nov odlok (Foto: epa)

Od četrtka dalje so bile restavracije in trgovine z nenujnimi dobrinami prisiljene zapreti svoja vrata, potem ko je britanski parlament s 516 glasovi za in 38 proti izglasoval nove omejitve. Za sprejem novih omejevalnih ukrepov so poslanci potrebovali večino, torej 478 glasov. Vlada si želi omejiti širjenje novega koronavirusa in z omejevalnimi ukrepi zaščititi svoje prebivalce. Pubom in restavracijam bo z novim odlokom še vedno dovoljeno prodajati pivo za s seboj, vendar strežba ne bo več tako preprosta, kot je bila ob prvem zaprtju.

Foto: epa

Praktično po celotni Veliki Britaniji so se zbrali veseljaki, ki so želeli praznovati še zadnjo noč pred zaprtjem. Denimo v Leedsu so se nekateri oblekli v zabavne kostume in si nadeli božičkovo kapo. V Birminghamu, Hullu in Readingu pa so zadnje štiri tedne opažali velike skupine, ki so želele nadomestiti druženje.  V Newcastlu so se pivci uprli hladnemu vremenu in se le nekaj ur pred uveljavitvijo novih omejitev zgrinjali v središče mesta, lokali pa so se zaprli ob deseti uri zvečer.

Zadnji večer je minil tudi v znamenju napadov na policijo
Kot je poročala policija, vse le ni bilo tako veselo. Zadnji večer zabav so zaznamovali tudi grdi prizori po celotni državi. Denimo v Merseysidu so policiste zasuli z ognjemeti, medtem ko je policija želela razkropiti množico. Tamkajšnji glavni inšpektor Gary O’Rourke je dejal: “Policija in gasilske patrulje so bile napadene ob prihodu, kar bi lahko imelo katastrofalne posledice. Med ljudmi je bilo tudi očitno neupoštevanje omejitev zaradi covida-19, saj je na stotine ljudi prisostvovalo z alkoholnimi pijačami, ljudje so se mešali z ljudmi iz drugih gospodinjstev in so ignorirali socialno distanco.”

Tik pred drugim nacionalnim zaprtjem so se Britanci odpravili tudi po božičnih nakupih (Foto: epa)

Evforija pa ni vlada samo med pivci, temveč tudi med ljudmi, ki so še mrzlično nakupovali. Množice so čakale v vrstah, da bi lahko vstopili v trgovine kot sta Primark in Ikea. Med drugim so ljudje mrzlično nakupovali božična darila. Tudi navdušenci fitnesa so prav tako izkoristili priložnost za svoj zadnji trening, preden bodo prisiljeni v telovadbo znotraj domačih zidov.

Sara Rančigaj