fbpx

Velika Britanija pred referendumom o EU – kako lahko Cameron zmaga?

Foto: epa

Več kot pet mesecev je potreboval David Cameron, da je postavil jasne zahteve, kaj hočejo Britanci v odnosu do Evropske unije. Če bodo v Bruslju na njih pristali, bo Cameron na referendumu volivce spodbujal, da raje ostanejo v EU.

Cameron se je stvari lotil precej zvito. V prvi vrsti je izpostavil nekaj zahtev, ki se bodo uresničile v vsakem primeru, saj jih EU tako ali tako pripravlja, med drugim več trgovinskih sporazumov. Torej zahteve, s katerimi bo pred volilci lahko nastopal kot zmagovalec.

Druge njegove zahteve se zdijo precej malenkostne, kot je seveda poseben status Velike Britanje pri vse tesnejšem povezovanju preostalih držav članic EU.

Konec socialnih pravic za nove prišleke
Tretje pa se zdijo res velike, pa to niso – kot zahteva, da imajo migranti pravico do socialnih pravic šele po štirih letih bivanja v državi. Glavna točka na njegovem seznamu pa je želja, da bi EU zagotovila, da članice, ki so del evroobmočja, ne bi smele diskriminirati članic, ki v evroobmočju niso, poroča The Economist.

Evroskeptiki seveda trdijo, da Cameronove zahteve to v resnici sploh niso, saj za njihovo izpolnitev ni potrebne nobene večje reforme. Če bo Cameron želel referendum dobiti, bo moral zato namesto manjših kozmetičnih popravkov volilcem ponuditi raje odgovor, kaj je za Veliko Britanijo v resnici bolje – biti v ali izven EU.

Cameron lahko zmaga le s pozitivnim sporočilom
Če bo želel Camerom spodbuditi prebivalce Velike Britanije, da glasujejo proti izstopu iz EU, jih bo moral prepričati z bolj pozitivnim sporočilom. Če mu to ne bo uspelo, ne bo izgubil le referenduma, ampak bo dejansko oslabil pozicijo Velike Britanije.

Čeprav bi Velika Britanija izstop iz EU preživela, pa vse študije jasno kažejo, da ima največ koristi od članstva v EU prav britansko gospodarstvo. Zagovarjanje izstopa Velike Britanije iz EU na vladnem nivoju bi bila precej nerazumljiva poteza, saj vlada gospodarstvu ne bi mogla ponuditi druge alternative. Če želi Britanija obdržati dostop do enotnega trga, bo morala sprejeti tudi druga evropska pravila igre (vključno s prostim trgom dela).

Vendar pa ima proevropska kampanja v tem trenutku kar precej težav. Evroskeptiki namreč zagovarjajo vnovično vzpostavitev nacionalne suverenosti in – kar je še bolj pomembno – konec migraciji.

Vprašanje varnosti
Cameron bi moral tudi na teh dveh področjih bolj izpostaviti pozitivne plati članstva Velike Britanije v EU. V prvi vrsti bi lahko izpostavil vpliv Velike Britanije na EU in dogovore, ki so spremenili celotno EU (zmanjševanje evropske birokracije). Drugo pa je varnostni vidik – v svetu, za katerega se zdi, da je poln nevarnosti, je bolj smiselno, da ostaneš v klubu, ki ima vse večji zunanjepolitični vpliv.

Zmaga na referendum pa ne sme biti edini Cameronov cilj. Bolj kot referendum bi ga moralo skrbeti, kateri bodo koraki, ki jih bo Velika Britanija morala narediti dan po referendumu. Ena večjih napak, ki jih je Velika Britanija storila v zadnjih petih letih v odnosu do EU, je, da v Bruslju ni želela izkoristiti svoje pomembne vloge, pa bi to morala narediti.

Velika Britanija ima v tem elitnem klubu drugo največjo ekonomijo, do leta 2050 pa bo po predvidevanjih postala najbolj naseljena država.

T. O.