fbpx

Velika Britanija: Za zdravstveno oskrbo migrantov skoraj 2 milijardi funtov

Fotografija je simbolična (foto: epa).

Velika Britanija je s predstavniki evropskih držav sprejela dogovor o reformi Evropske unije. Ali je dogovor dovolj, da prepriča evroskeptične Britance, bo jasno 23. junija, ko bo na to temo v Veliki Britaniji izveden referendum. V vmesnem času bo širom Velike Britanije divjala debata o tem, ali ostati v EU ali oditi, ena izmed osrednjih tem pa bo tudi prav gotovo breme, ki naj bi ga za britanski javni sistem predstavljali migranti. 

Dogovor med predstavniki EU in Velike Britanije obsega štiri točke, ki Veliki Britaniji podeljujejo poseben status znotraj EU, med drugim suverenost držav pri odločanju o notranjih zadevah, odnosih med državami, konkurenčnosti in navsezadnje omejitev socialnih pravic nebritanskih delavcev. Voditelji evropskih držav so dogovor soglasno pozdravili, pa vendar, kako veliko breme pravzaprav predstavljajo nebritanski delavci za britanski javni sistem?

Norman Smith, angleški politični analitik, trdi, da ne prav velikega, kljub temu, da se je na Otok samo v lanskem letu preselilo 336 tisoč ljudi, od tega jih je bilo 180 tisoč iz držav EU. Ob tako velikih številkah mnogi Britanci privzdigujejo obrvi. Nezadovoljstvo je podkrepljeno tudi z nekaterimi, za britanske davkoplačevalce, nespodbudnimi številkami. Ena izmed takšnih številk je 30 milijonov funtov, to je znesek, ki ga je Velika Britanija izplačala prejemnikom otroških dodatkov, pri čemer je bilo okoli dve tretjini prejemnikov poljske narodnosti.

Norman Smith (foto: printscreen/youtube)

Norman Smith (foto: printscreen/youtube)

Veliko migrantov hitro do službe
V Angliji je več kot milijon otrok, ki se učijo angleščino kot drugi jezik, kar je skoraj dvakrat več kot leta 1997, vendar ta številka predstavlja vse migrante, ne samo tiste iz Evropske unije. NHS (britanski nacionalni zdravstveni sistem) zapravi za zdravstveno oskrbo migrantov 1,8 milijarde funtov – ta številka vključuje vse, ki niso Britanci. Gre za študente, delavce z vizami, turiste in zdomce. Migranti iz EU, ki so mlajši in verjetno tudi bolj zdravi, stanejo NHS le delček omenjene vsote, poudarja Smith.

Imigrantsko vprašanje bi lahko na referendumu predstavljalo jeziček na tehtnici, vendar – če je verjeti Smithu – po nepotrebnem. Več kot 90 odstotkov migrantov ob prihodu na Otok trdi, da prihajajo zaradi zaposlitve ali študija in le dva odstotka migrantov na koncu pristane brez službe. Dejstva proti fikciji, trdi Smith, in v tem trenutku ni veliko dejstev, ki bi kazala, da migranti iz EU predstavljajo breme za britanski javni sistem.

Ž. K.