6 velikih laži Clintonove – ste vedeli, da je bila nekoč proti gejem in nezakonitim migrantom?

Ameriška kandidatka za predsednico Hillary Clinton večkrat poudarja, da jo je treba ocenjevati po dejanjih. Migracije, homoseksualne poroke, pravica do nošenja orožja in še marsikaj jo zelo obremenjujejo, saj ima do teh vprašanj sedaj popolnoma drugačna stališča kot nekoč. 

Clintonova sebe rada pohvali, da je resnicoljubna in poštena ženska, ki je bila v politiki vedno načelna. Video posnetek razkriva njena stališča nekoč in danes, kot jih zastopa kot predsedniška kandidatka. Razkorak med nekaterimi je precej očiten, in to kljub temu da sama pravi, da jo je treba ocenjevati po dejanjih. Zaradi tega se ji v kampanji za predsednika ZDA ni zastonj prijel vzdevek “pokvarjena Hillary”.

Laž številka 1: “Na nas so streljali ostrostrelci”
Clintonova je večkrat opisovala skoraj usoden izlet v Bosno in Hercegovino, ko je kot prva dama ZDA obiskala to razdejano državo sredi vojne vihre in so se po pristanku na letališču morali skriti pred obstreljevanjem ostrostrelcev. No, posnetki iz tistega časa kažejo, da se jim po pristanku na letališču ni nikamor mudilo, saj so ji domačini pripravili lep slavnostni sprejem.

Laž številka 2: “Nikoli nisem pošiljala zaupnih e-sporočil”
Afera z razkritjem njene elektronske pošte je v ZDA dobila tako velike razsežnosti, da je malo manjkalo, pa bi proti njej sprožili sodni postopek, ki bi jo lahko stal stolčka v kampanji. S pravnega vidika so zadevo lepo pometli pod preprogo, ne morejo pa skriti dejstva, da se je Hillary zlagala, da nikoli ni pošiljala naokoli zaupne elektronske pošte, saj so njene laži ovrgli prav v FBI.

Laž številka 3: “Nikoli nisem zastraševala žrtev posilstva svojega moža Billa Clintona”
Nekdanji predsednik ZDA in Hillaryjin mož Bill Clinton se je znašel v več škandalih, povezanih s posilstvi žensk. V ameriških medijih se je pojavilo več žensk, ki so v javnosti trdile, da so bile žrtve posilstva njenega moža, zaradi česar jim je Hillary grozila. “Zagotovo je vedela za moževe prestopke, a ga je vseeno ščitila. Kar je naredila Clintonova, je bilo narobe. Enostavno nista resnicoljubna človeka,” so bile besede treh žrtev posilstva.

Laž številka 4: “Podpiram lezbične in gejevske poroke”
Še pred leti je senatorka Hillary zagovarjala zakonsko zvezo med moškim in žensko, ki da je ”sveta zveza” med moškim in žensko. Ko se je javno opredelila, da zvezna država New York ne bi smela podpreti homoseksualnih porok, je v eni televizijski oddaji požela zgroženje občinstva. Sedaj, ko kandidira za ameriško predsednico, pa je popolnoma obrnila ploščo in na veliko navija za gejevske in lezbične poroke.

Laž številka 5: “Vedno sem bila na strani nezakonitih migrantov”
Protikandidat Clintonove Donald Trump želi nezakonite migracije v ZDA ustaviti z velikim zidom na meji z Mehiko, zato je Clintonova v tej kampanji zavzela nasprotno stališče, da je potrebno rušiti bariere, ki bi omogočale nadaljnje migracije. Še nedavno nazaj je kot senatorka večkrat glasovala, da se nameni denar za gradnjo ovir na meji za preprečevanje vstopa ilegalnih migrantov v ZDA.

Laž številka 6: “Nikoli nisem podpirala pravice do nošenja orožja”
Ena bolj perečih tem v predsedniški kampanji je pravica do posesti orožja, ki jo varuje drugi amandma ameriške ustave. Ker številni Američani to pravico jemljejo za samoumevno, za samoobrambo proti kriminalu, je njihovo pravico branila tudi senatorka Clintonova. Sedaj govori in misli povsem drugače, saj je drugemu amandmaju napovedala vojno z vsemi sredstvi.

M. P.