fbpx

Velika protiteroristična akcija: V Belgiji aretirali 12 teroristov

Foto: epa

Belgijska policija je v veliki protiteroristični akciji, ki so jo izvedli skoraj tri mesece po terorističnih napadih v Bruslju, aretirala 12 teroristov. Preiskovali so jih kar 40, aretirani teroristi pa so osumljeni načrtovanja terorističnega napada. Udarili naj bi celo med tekmo belgijske reprezentance na EP 2016 v Franciji.

Preiskovalne akcije so se odvile v kar 16 občinah, med drugim pa so pregledali kar 152 zaklenjenih garaž. Med preiskavo sicer niso našli orožja ali eksplozivnih sredstev. Med preiskovanimi kraji je bila tudi zloglasna četrt Molenbeek, ki je znana po povezavi tamkajšnjih stanovalcev z džihadisti in skrajneži.

Državni preiskovalec je dejal, da je bila operacija izjemno pomembna ter je potrebovala nenadno posredovanje. V zadnjih dneh je bilo namreč več groženj s terorističnimi napadi. Štirim ministrom, vključno s predsednikom vlade Charlesom Michelom, so močno povečali varovanje in jih skupaj z njihovimi družinami uvrstili na seznam strožjega varovanja.

Na poti v Belgijo in Francijo skupina teroristov
Prav tako so bili belgijski policisti obveščeni, da naj bi skupina borcev Islamske države zapustila Sirijo in bila na poti v Evropo, saj naj bi v Belgiji in v Franciji nameravali izvesti več terorističnih napadov.  V Evropo so namenjeni preko Grčije, kamor naj bi iz Turčije prišli s čolnom.

V petek so v Belgiji aretirali tudi Youssefa EA, ki je osumljen povezave z marčevskimi napadi. Gre še za osmo osebo, ki so jo v zvezi s tem napadom, v katerem je umrlo 32 ljudi, aretirali v Belgiji, še poroča BBC.

M. G.