Velike proizvajalke nafte pod mednarodnimi sankcijami načrtujejo ustanovitev lastne naftne kriptovalute

Foto: iStock

Glavne proizvajalke nafte, Rusija, Iran in Venezuela, nameravajo ustanoviti vsaka svojo naftno kriptovaluto, saj so vse odvisne od ameriškega dolarja, hkrati pa so pod mednarodnimi sankcijami.
Več držav je že sporočilo, da se bodo proti trgovanju nafte na svetovnih trgih z dolarji zoperstavile z ustanovitvijo lastne kriptovalute. To je prejšnji teden sporočila Venezuela, njena kriptovaluta se bo imenovala petro, osnovo pa bo imela v velikih rezervah nafte.
Kriptovalute so priročne za kriminalce
Trenutno se v boju proti ameriškemu dolarju borijo tudi Kitajska, Rusija in Iran, ki bi z medsebojnim dogovorom izrinile dolar in ga nadomestile z naftno kriptovaluto. Kitajska že dela na vzpostavitvi petro-juana.

Foto: iStock

Ker so glavne proizvajalke nafte Rusija, Iran in Venezuela pod mednarodnimi sankcijami, hkrati pa so odvisne od ameriškega dolarja, so našle prednosti v ustanovitvi lastnih kriptovalut, ki so manj sledljive in ponujajo več prednosti, s katerimi bi se izognili trgovanju z dolarji. Kriptovalute so bolj prikrite, lažje se jih zamenja v nacionalno valuto in niso pod nadzorom ZDA.
C. Š.