fbpx

Veliki premiki na republikanski strani! Se rojeva nov heroj ameriške desnice?

Floridski guverner Ron DeSantis. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ameriške vmesne volitve so poleg preporoda Republikanske stranke postregle tudi s spremembo v podpori, ki jo trenutno uživata dva najverjetnejša republikanska kandidata za predsednika države. Če je še pred volitvami vodil nekdanji predsednik Donald Trump, je sedaj v prednosti floridski guverner Ron Desantis. Slednji je po izjemni zmagi za sedež guvernerja demokratskega nasprotnika premagal za celih 20 odstotkov glasov, doživel pa je tudi pospešek v podpori za predsednika. Ta se mu je zvišala za več kot 11 odstotkov, Trumpu pa padla za 14 odstotkov. Se obeta velik zasuk znotraj Republikanske stranke?  

Politični komentatorji sicer ocenjujejo, da je velik skok priljubljenosti povezan predvsem z navdušenjem volivcev nad njegovo zadnjo zmago. Za primerjavo, volitve leta 2018 je zmagal z izjemno majhno razliko, le za 0,4 odstotka. Ob tem je potrebno omeniti, da podatki o skoku DeSantisove priljubljenosti izvirajo iz spletnih stavnic, ki so za državljane ZDA prepovedane, na njih pa še vedno lahko stavijo tuji državljani, poroča Cbs12.

Zasuka v simpatijah volivcev se očitno zaveda tudi Donald Trump, ki je napovedal, da bo v torek, 15. novembra, na svojem posestvu Mar-a-Lago razglasil izjemno novico. Kaj točno namerava nekdanji ameriški predsednik napovedati, ni jasno, mnogi pa so prepričani, da bo napovedal novo kandidaturo za predsednika ZDA. A še preden se bo lahko spustil v tekmo z demokratskim nasprotnikom, bo moral zmagati v republikanski tekmi. Vse kaže, da se je ta že začela.

 

Donald Trump je namreč kmalu po DeSantisevi zmagi na Floridi na svojem socialnem omrežju Truth (Resnica) zapisal: “Sedaj, ko so volitve na Floridi končane in se je vse kar dobro razpletlo, ali ne bi bilo treba reči, da sem leta 2020 na Floridi dobil za 1,1 milijona več glasov kot letos Ron D, 5,7 milijona proti 4,6 milijona.” Gre za jasno zbadljivko na DeSantisev račun, namen katere je opomniti volivce, “kdo je šef”. Pa tudi, da bodo republikanci z njim veliko uspešnejši kot sicer. Rezultat vmesnih volitev je komentiral v smislu, da gre za pirovo zmago. Kljub temu da gre za “veliko zmago”, je vseeno razočaran, ker je pričakoval še večji uspeh.

Donald Trump (Foto: Twitter)

Nejasen razplet spopada
Trenutna merjenja javnega mnenja sicer ne povedo veliko o tem, kako bi se razpletel politični dvoboj med najbolj popularnima republikanskima politikoma. Pred torkovim velikim razglasom nekdanjega predsednika ZDA je jasno predvsem nekaj, Trump se v dvoboju ni še nikoli predal in se verjetno tudi tokrat ne bo.

Bidenove mizerne možnosti
Na demokratski strani so možnosti trenutnega predsednika ZDA Joe Bidna za ponovno izvolitev izredno majhne. Po zadnjih meritvah javnega mnenja ima le 15 odstotkov možnosti, medtem ko imajo drugi demokratski politiki možnosti še manjše, vsekakor pa pod 10 odstotkov.

Gal Kovač