fbpx

Veliki “zmagovalec” Trumpove nagrade za najbolj lažne novice 2017 je CNN

Donald Trump (foto:epa)

Ameriški predsednik Donald Trump je objavil seznam dobitnikov nagrade za najbolj lažne novice 2017. Na seznam “nagrajencev” so bili uvrščeni mediji, ki so o ameriškem predsedniku širili najbolj lažne stvari in so, namesto da bi poročali o dejstvih, raje napletali lastne zgodbe, za katere se je pozneje vedno izkazalo, da so bile brca v temo.

Veliki “zmagovalec” Trumpove nagrade za najbolj lažne novice 2017 je brez dvoma CNN, ki je domov odnesel kar štiri. Na drugem mestu je z dvema omembama New York Times, medtem ko so si samo eno omembo prislužili novinarji Washington Posta, ABC, revije TIME in Newsweeka. Skupna nagrada je šla vsem novinarjem, ki so lažno poročali o ruski vpletenosti v ameriške volitve in celo leto pri življenju ohranjali zgodbo, ki ni bila nič drugega kot kup praznih upov in razočaranj ter neuresničenih sanj Trumpovih nasprotnikov.

Izraz lažne novice, t. i. “fake news”, se je prvič pojavil po izvolitvi ameriškega predsednika Trumpa. Mainstreamovski mediji, ki so vse do takrat stalno pljuvali in podcenjevali Trumpa, so iskali dežurnega krivca, ki bi lahko bil odgovoren za poraz Hillary Clinton. V svoji samozaverovanosti niso niti pomislil, da bi se lahko del odgovora skrival v njihovem malomeščanskem odnosu do celinskih delov ZDA, do katerih je obalna elita začela kazati odprti prezir. Če kdorkoli zasledi podobnost med ameriškimi mainstreamovskimi mediji in našim režimskimi, ne bo daleč od resnice.

CNN je zmonitral posnetek, da bi se zdelo, kot da je predsednik Trump nalašč stresel ribjo hrano in ne na pobudo japonskega premierja Šinza Abeja. (vir: GOP)

Čeprav so levoliberalni ameriški mediji prvi uporabili izraz lažne novice za označevanje poročanja, ki se ni ujemalo z njihovim pogledom na svet, so Trumpovi podporniki hitro udarili nazaj, ko so izraz lažne novice vzeli za svojega. S tem je izraz postal sopomenka za lažnivo, površno ali nedosledno poročanje. Kako učinkovit je bil tak retoričen udarec, pove tudi dejstvo, da po zadnjih raziskavah, ki jih je opravila agencija Gallup, samo še 32 odstotkov vprašanih zaupa v poročanje mainstreamovskih medijev.

K temu je pripomoglo tudi Trumpovo neumorno udrihanje po njegovih političnih nasprotnikih med novinarji na družbenem omrežju Twitter. Čeprav gre številnim novinarjem Trumpovo vedenje v nos, pa podatki kažejo, da Trump privablja gledalce in bralce, zaradi česar so njegovi nasprotniki obsojeni na parazitiranje.

Svoj lonček je pristavil tudi spletni portal Breitbart, kjer so skupaj s hudomušnimi nazivi in utemeljitvami podelili svojo različico Breitbartovih nagrad za lažne novice najbolj “zaslužnim” novinarjem v 2017. Z njimi so pri Breitbartu okrcali svoje stanovske kolege in spomnili na vse nebuloze, ki so jih pripadniki levoliberalnih medijev zagrešili v zadnjem letu.

TIME je lažno poročal, da je predsednik Trump iz ovalne pisarne odstranil doprsni kip Martina Luthra Kinga. (vir: GOP)

Trump je ob koncu izpostavil še vse uspehe svojega prvega leta za krmilom ZDA. Navedel je, kako je v času njegovega predsedovanja v ZDA nastalo dva milijona novih delovnih mest, kako je imenoval konservativnega dr. Neila Gorsucha na položaj vrhovnega sodnika, kako je v času njegovega predsedovanja ISIS na begu, potem ko je doživel poraz v Siriji in Iraku, ter kako je sprejel davčno reformo, ki bo veliki večini Američanov znižala višino davkov.

Ivan Šokić