fbpx

Venezuelski diktator Maduro se proti odstavitvi bori z vrhovnim sodiščem na svoji strani

Venezuelskega predsednika Nicolasa Madura mnogi označujejo za diktatorja (foto: STA).

Vrhovno sodišče v Venezueli je ukrepe nacionalne skupščine razglasilo za neustavne, venezuelska nacionalna skupščina pa je sprejela resolucijo, po kateri je predsednik države Nicolas Maduro opustil svoje dolžnosti.

To je še eden izmed poskusov odstavitve predsednika oziroma razpisa predčasnih predsedniških volitev, ki ne bo uspel, saj ima Nicolas Maduro na svoji strani vrhovno sodišče. Pred skoraj pol leta je sodišče vse ukrepe nacionalne skupščine razglasilo za neustavne. Enaka usoda bo doletela tudi zadnjo sprejeto deklaracijo. Venezuelskega predsednika podpirata vojska in volilni svet oziroma komisija.

V ustavi, ki jo razlaga vrhovno sodišče, je zapisano, da lahko skupščina predsednika odstavi, če ugotovi, da je opustil svoje dolžnosti. Naslednik pokojnega Huga Chaveza vztraja na oblasti in želi dokončati sedanji mandat, ki mu poteče šele leta 2019. Opozicija, ki obvladuje parlament, je prepričana, da država toliko časa ne bo preživela.

Država, bogata z nafto, se zaradi nizkih cen črnega zlata sooča z veliko krizo. Inflacija je ponorela, ljudem je zmanjkalo hrane in zdravil. Zaradi tega prihaja do nasilnih demonstracij in ropanj. Maduro za krizo krivi zaroto s strani ZDA, proti krizi pa se je nazadnje spopadel s tiskanjem dodatnega denarja z več ničlami. Doslej mu je uspelo le ustvariti dodatno zmešnjavo in nemire, ker je odredil umik starih bankovcev, še preden so jih ljudje lahko zamenjali za nove.

B. J., STA