fbpx

Venezuela zasedla ameriško tovarno

Venezuelska socialistična oblast napenja mišice, zdaj se je lotila kar zasedbe ameriške tovarne (foto: epa).

Venezuela je v vse hujših težavah. Zaradi zgrešene socialistične gospodarske politike, ki jo je pred leti začel zdaj že pokojni predsednik Hugo Chavez, državo pesti pomanjkanje številnih življenjskih potrebščin. Zaradi pomanjkanja plenic in toaletnega papirja je venezuelska socialistična oblast celo zaplenila tovarno higienskih pripomočkov, ki je v ameriški lasti.

Venezuelski socialistični predsednik Nicolas Maduro, ki je leta 2013 nasledil Chaveza, je v vse večjih težavah. Država, ki ima največje zaloge nafte na svetu, je namreč vse revnejša, nezadovoljsto ljudi pa je razumljivo zaradi tega vse večje. V državi divja inflacija, ki je najvišja na svetu, zaradi drastičnega padca cen nafte oblasti primanjkuje deviz, zato ne more uvažati dovolj blaga iz tujine.

Prazne police v trgovinah
Že več kot leto dni v državi primanjkuje življenjskih potrebščin (živila, higienski pripomočki …). Zadnje mesece prebivalce, ki morajo ža tako ali tako ure in ure v dolgih vrstah čakati pred supermarketi za nakup dobrin, da bi jih na koncu pričakal pogled na prazne trgovinske police, pesti tudi pomanjkanje vode in elektrike. Ne preseneča, da je pred dnevi, ko je sosednja Kolumbija odprla mejo za Venezuelce, v obmejno kolumbijsko mesto Cucuta pridrvelo kar 35 tisoč nakupov željnih Venezuelcev.

foto: epa

Na deset tisoče Venezuelcev hiti po nakupe v sosednjo Kolumbijo (foto: epa).

Minister za delo Oswaldo Vera zdaj skuša rešiti težave oziroma pomiriti razburjene Venezuelce tudi z “delavsko zasedbo tovarn”.  Tako je venezuelska oblast zaplenila tovarno higienskih pripomočkov v kraju Maracaya, 120 kilometrov zahodno od prestolnice Caracas. Ta tovarna, ki je v lasti ameriške multinacionalke Kimberly-Clark in je pred krizo na mesec proizvedla kar 33 milijonov plenic, je namreč prenehala s proizvodnjo, in sicer zaradi podivjane inflacije in nezmožnosti nabave surovin, potrebnih za proizvodnjo.

Minister Vera zdaj obljublja, da bo tovarna znova začela s proizvodnjo in da je “delavska zasedba tovarne” samo začasen oziroma prehoden ukrep. Kritike pa opozarjajo, da je “delavska zasedba” tovarne samo slepilni manever venezuelske socialistične oblasti, ki skuša pomiriti razburjeno venezuelsko javno mnenje, saj se bo tudi “delavska” tovarna znova soočila s pomanjkanjem surovin, potrebnih za proizvodnjo.

A. Ž.