fbpx

Venezuelci obljubljajo padec socialističnega “raja”

Foto: epa

Venezuelsko vrhovno sodišče je v ponedeljek odločilo, da morajo pobudniki referenduma za odstavitev predsednika države Nicholasa Madura za razpis referenduma v treh dneh zbrati podpise petine volivcev. S tem je postavilo novo oviro za referendum.

Pogoji za razpis referenduma so bili že doslej strogi, saj bi opozicija morala med 26. in 28. oktobrom zbrati podpise najmanj 20 odstotkov vseh venezuelskih volivcev. A sodišče jih je v ponedeljek še zaostrilo in določilo najmanj 20 odstotni delež v vsaki do 24 zveznih držav in prestolnici.

“Če ne bodo zbrali tega odstotka podpisov v kateri koli od držav ali v glavnem mestu, bo referendum za odstavitev predsednika ničen,” je še zapisalo sodišče.

Demokrati obljubljajo moralni odpoklic predsednika
Opozicija pa na tridnevnem zborovanju pričakuje visoko udeležbo, kar bi naj še bolj pritisnilo na oblasti za odpoklic Madura. “To bo moralni odpokllic,” je poudaril izvršni tajnik opozicijske Demokratične enotne okrogle mize Jesus Torrealba.

Glede na javnomnenjske raziskave večina Venezuelcev podpira odstavitev Madura.

Socialistična oblast v Venezueli še do leta 2019?
Referendum bo v primeru zadostnega števila podpisov v skladu z določitvijo venezuelskega volilnega odbora potekal sredi prvega četrtletja prihodnjega leta, najhitreje v februarju. Opozicija je sicer pričakovala referendum pred 10. januarjem, saj bi tako dosegla predčasne volitve, le da bi Maduro na referendumu izgubil.

Nicholas Maduro (foto: epa)

Nicholas Maduro se kljub katastrofalnim razmeram v državi in poglablanju revščine, še vedno drži na oblasti. (foto: epa)

Tudi če bo Maduro odpoklican, bo v skladu z ustavo njegov mandat končal podpredsednik, saj so volitve možne le v primeru, če do odpoklica pride v prvi polovici šestletnega predsedniškega mandata. To pa pomeni, da bo socialistična oblast v Venezueli ostala še do leta 2019. Naj spomnimo tudi, da je zdajšnja vlada, ki je obljubljana socialistični raj, ponovno uzakonila prisilno delo na zemlji, saj državo pesti huda kriza s pomanjkanjem najosnovnejših potrebščin za preživetje.

K. Ž., STA