Venezuelci vse bliže invaziji na sosednjo Gvajano

Datum:

Vse več dokazov je, da venezuelska vojska prisiljuje lokalne staroselce, da volijo. Vlada jih je denimo prisilila, da so glasovali za Madurov načrt za invazijo in priključitev z nafto bogate regije Essequibo v sosednji državi Gvajani, poroča Visegrad24. 

Iz preteklosti (leta 2020) pa obstajajo še druga poročila o kršitvah in zlorabah volilne pravice venezuelskih Indijancev. Nacionalni volilni svet, ki ga nadzira Nicolás Maduro, je leta 2020 spremenil ustavno določene volilne pravice avtohtonih Venezuelcev, kar jim je otežilo sodelovanje v demokratičnem procesu, poroča Share America.

Širjenje bolezni, zastrupitve z živim srebrom, prisilne razselitve, nasilje, ustrelitve, posilstva in masakri
So pa venezuelski staroselci podvrženi še drugim oblikam zlorabe. Po poročanju Human Rights Watch jih oblasti močno ogrožajo z rudarjenjem. Leta 2016 so oblasti samovoljno ustanovile posebno rudarsko obočje, ki zajema 14 domorodnih ozemelj. Gre tudi za enega poglavitnih dejavnikov krčenja gozdov in onesnaževanja vode, kar prinaša bolezni, zlasti mrzlico. Veliko domorodcev v bližini rudnikov je zastrupljenih z živim srebrom, ki se uporablja za ločevanje zlata od nečistoč. Prav tako so bili nekateri domorodci prisilno razseljeni. Oblasti ne ščitijo staroselcev pred nasiljem, prisilnim delom in spolnim izkoriščanjem. Human Rights Watch je dokumentiral grozljive zlorabe, kot so amputacije, ustrelitve in uboje. Vse to izvajajo skupine, ki nadzirajo nezakonite rudnike zlata v južni Venezueli in delujejo s privolitvijo vladajočih.

Maduro želi nasilno priključitev z nafto bogatega ozemlja sosednje Gvajane!
Zadnje volitve v Venezueli se sicer nanašajo na ozemeljske težnje Venezuele do dela ozemlja sosednje Gvajane, ki si ga Venezuela lasti. Venezuelci, ki so glasovali na zadnjem referendumu o statusu z nafto bogatega ozemlja v Gvajani, so v veliki večini podprli ozemeljske apetite svojih oblasti. Več kot 95 odstotkov volivcev je podprlo ustanovitev nove venezuelske države na ozemlju, znanem kot Essequibo, so sporočili uradniki. Gvajana in pred njo Britanska Gvajana sta sicer več kot stoletje dolgo upravljali Essequibo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja...

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...

Zala in Boris Tomašič prihajata v Kozje

Boris in Zala Tomašič, voditelja oddaj Kdo vam laže?...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...