fbpx

Venezuelska dezerterja trdita: “Če ZDA priskrbijo primerno podporo, se bo proti Maduru uprlo na stotine vojakov”

(printscreen: CNN)

Nekdanji venezuelski vojaki, ki so prestopili na stran predsednika Juana Guaida, so Trumpovo administracijo zaprosili za orožje, da bi lahko osvobodili Venezuelo.

Dva vojaka, ki sta zapustila venezuelsko vojsko in se nahajata izven države, sta v pogovoru za CNN povedala, da sta v stikih s stotinami venezuelskih vojakov, ki so se po njunih trditvah pripravljeni pridružiti voditelju venezuelske opozicije, predsedniku Juanu Guaidu v boju proti socialistični diktaturi Nicolasa Madura.

Da bi zapustili Madura, bi jim po poročanju portala Advance.hr ZDA morale zagotoviti orožje in podporo za vojaški upor. “Kot vojaki Venezuele od ZDA želimo podporo, logistično, komunikacijsko in v obliki orožja, zato da bi lahko uresničili svobodno Venezuelo,” je povedal Carlos Guillen Martinez.

Potrebujejo podporo, ne intervencije
Drugi vojak, Josue Hidalgo Azuaje, je ob tem dodal, da potrebujejo tudi podporo sosednjih držav: “Brazilija, Kolumbija, Peru, vse to so bratski narodi, združeni proti diktaturi.”

Po njunih trditvah znotraj Venezuele obstajajo skupine nezadovoljnih vojakov, ki naj bi po pisanju RT že sedaj aktivno komunicirali in se pripravljali na primeren trenutek, ko bi se lahko uprli Maduru in njegovi vladi. Ob tem so poudarili, da Venezuela ne potrebuje vojaške intervencije, temveč so sami sposobni zagotoviti spremembo oblasti.

Guaido je za ta teden sklical demonstracije, ki naj bi jih vojaški odpadniki radi izkoristili za pritisk na vojsko, naj se jim pridruži, kakor je to po pisanju spletnega portala Zero Hedge storil tudi venezuelski vojaški ataše v ZDA, polkovnik José Luis Silva, ki je pozval venezuelske oborožene sile, naj prepoznajo Guaida kot legitimnega začasnega predsednika. Medtem Maduro na spletu objavlja videoposnetke, kako trenira skupaj s svojimi vojaki.

Ivan Šokić