fbpx

Venezuelska naftna industrija se je po nacionalnem izpadu električne energije znašla na robu popolnega propada

Foto: epa

V propadlem venezuelskem “socialističnem raju” je prišlo do dodatnega poglabljanja gospodarske in humanitarne krize v državi, vitalna naftna industrija se je namreč, kot opozarja Mednarodna agencija za energijo, znašla na robu popolnega propada. 

Do nacionalnega izpada električne energije je prišlo na začetku tega meseca, ko okrog 70 odstotkov države ni imelo električne energije. Čeprav je bil v veliki meri vnovič obnovljen dostop do nje, pa so razmere v Venezueli povzročile opustošenje in prenehanje opravljanja javnih storitev, zaradi česar je prišlo do izgub v vrednosti več sto milijonov za zasebna podjetja, vključno z naftnimi podjetji v državni lasti.

V tem tednu je Mednarodna agencija za energijo po poročanju Breitbarta opozorila, da je kriza električne energije v Venezueli paralizirala večino države v daljšem časovnem obdobju. “Čeprav obstajajo znanki, da se razmere izboljšujejo, je degradacija elektroenergetskega sistema taka, da ne moremo biti prepričani, ali so popravki trajne narave.” Ob tem je bilo mogoče v zapisu prebrati, da se je proizvodnja nafte v Venezueli stabilizirala na približno 1,2 mb / d. “V preteklem tednu so bile operacije v industriji resno motene, tekoče izgube v velikem obsegu pa bi lahko predstavljajo izziv za trg.”

Foto: Twitter

S prihodom Cháveza viden gromozanski padec v proizvodnji
V primeru propada proizvodnje bo prišlo do dodatnega poglabljanja gospodarske krize v Venezueli, saj nafta predstavlja 90 odstotkov celotnega prihodka od izvoza v državi. Proizvodnja je nedavno padla na manj kot milijon sodčkov na dan – ko je Hugo Chávez leta 1998 prevzel oblast, je znašala 3,2 milijona sodčkov na dan. Po skoraj dvajsetih letih socialistične vladavine je gospodarska kriza v Venezueli tako huda, da na tisoče ljudi beži iz države v iskanju dela in pogosto potrebuje humanitarno pomoč. Obstaja tudi kronično pomanjkanje bencina, proizvoda, ki ga režim dolgo subvencionira kot del njihove socialistične agende.

Pomemben dejavnik propada proizvodnje nafte v Venezueli je predstavljalo odhajanje delavcev iz državnega naftnega podjetja Petroleum of Venezuela (PDSVA), ki ga je leta 2017 pričel voditi generalmajor Manuel Quevedo. Lojalnost Queveda in pomanjkanje predhodnih izkušenj so odtujili številne delavce, od katerih so mnogi že odšli zaradi nizke morale in nenehnega zniževanja plač.

H. M.