Venezuelska naftna industrija se je po nacionalnem izpadu električne energije znašla na robu popolnega propada

Foto: epa

V propadlem venezuelskem “socialističnem raju” je prišlo do dodatnega poglabljanja gospodarske in humanitarne krize v državi, vitalna naftna industrija se je namreč, kot opozarja Mednarodna agencija za energijo, znašla na robu popolnega propada. 

Do nacionalnega izpada električne energije je prišlo na začetku tega meseca, ko okrog 70 odstotkov države ni imelo električne energije. Čeprav je bil v veliki meri vnovič obnovljen dostop do nje, pa so razmere v Venezueli povzročile opustošenje in prenehanje opravljanja javnih storitev, zaradi česar je prišlo do izgub v vrednosti več sto milijonov za zasebna podjetja, vključno z naftnimi podjetji v državni lasti.

V tem tednu je Mednarodna agencija za energijo po poročanju Breitbarta opozorila, da je kriza električne energije v Venezueli paralizirala večino države v daljšem časovnem obdobju. “Čeprav obstajajo znanki, da se razmere izboljšujejo, je degradacija elektroenergetskega sistema taka, da ne moremo biti prepričani, ali so popravki trajne narave.” Ob tem je bilo mogoče v zapisu prebrati, da se je proizvodnja nafte v Venezueli stabilizirala na približno 1,2 mb / d. “V preteklem tednu so bile operacije v industriji resno motene, tekoče izgube v velikem obsegu pa bi lahko predstavljajo izziv za trg.”

Foto: Twitter

S prihodom Cháveza viden gromozanski padec v proizvodnji
V primeru propada proizvodnje bo prišlo do dodatnega poglabljanja gospodarske krize v Venezueli, saj nafta predstavlja 90 odstotkov celotnega prihodka od izvoza v državi. Proizvodnja je nedavno padla na manj kot milijon sodčkov na dan – ko je Hugo Chávez leta 1998 prevzel oblast, je znašala 3,2 milijona sodčkov na dan. Po skoraj dvajsetih letih socialistične vladavine je gospodarska kriza v Venezueli tako huda, da na tisoče ljudi beži iz države v iskanju dela in pogosto potrebuje humanitarno pomoč. Obstaja tudi kronično pomanjkanje bencina, proizvoda, ki ga režim dolgo subvencionira kot del njihove socialistične agende.

Pomemben dejavnik propada proizvodnje nafte v Venezueli je predstavljalo odhajanje delavcev iz državnega naftnega podjetja Petroleum of Venezuela (PDSVA), ki ga je leta 2017 pričel voditi generalmajor Manuel Quevedo. Lojalnost Queveda in pomanjkanje predhodnih izkušenj so odtujili številne delavce, od katerih so mnogi že odšli zaradi nizke morale in nenehnega zniževanja plač.

H. M.

 • Rubež imetja

  Nafta je že propadla. Toda komunizem je močnejši kot kdajkoli prej. Zato bodo pa komunisti zakuhali državljansko vojno, ki bo prinesla veliko smrti. Komunistov je dovolj, da zakoljejo vse, ki niso komunisti. Guaido bo imel večjo klavnico, kot jo je imel Asad. Podpore pa ne Asad in ne Guaido nimata niti toliko kot pri nas SMC. Obstaja samo velik zaveznik, ki brani malega diktatorčka. Prvi diktatorček je Asad njegov velik zavznik je Putin, v Venezueli je pa mali diktatorček Guaido, ki ga brani Trump. Toda narod teh malih diktatorčkov ne mara. Zato se narod obrne proti njim in samo svojemu velikemu zavezniku se lahko zahvalijo, da njihove glave še ne krasijo stene kakšne lovske koče. Ni še konec vseh dni in preden bo minilo deset let, bosta oba mala diktaročka zaklana s strani lastnega naroda. Skrbi pa me za Sirske katolike, ki bodo plačali svojo podporo Asadu, za Slovence v Venezueli me pač ne skrbi, ker lahko takoj odidejo domov v Slovenijo in varno prezimijo, ker Venezuelska zima bo dolga in zelo krvava.

  • Rubež imetja

   Ne Assad in njegovi šiiti mešani s katoliki na dolgi rok nimajo nobene možnost, ker so že zdaj močno razredčeni, kmalu bodo pa še bolj. Ve se zakaj Erdogan hoče Ruski sistem zračne obrambe. Ruski sitem rabi zato, ker Ameriškega sistema ne bi mogel sam moderirati in predelovati. Ruskega pa lahko in z Ruskim se lahko brani ročno bori tako z Ameriškimi kot tudi z Ruskimi letali. Tista dva F35, ki pa jih Erdogan že drži v svojih tacah so bila namreč čisto dovolj, da uniči tudi njihovim bratom Ameriškim in Izraelskim F35.
   Sirci so bežali iz Sirije v Nemčijo, da bi ne šli v Asadovo vojsko. Medtem pa Turki iz Nemčije potujejo v Turčijo, da lako vzamejo puško v roke in se borijo za Erdogana. Ne na dolgi rok nimata ne Nemško in ne Sirko krščanstvo prav nobene prihodnosti.

   • Mirnik Aleš

    od rubeža zmedeni, tale primerjava z Asadom pa ni na mestu.

    Guaida ne brani Trump ampak Military Industrial Complex, ki ga drži za jajca, če hoče ostati živ. V USA obstajajo številne organizacije, ki se zavzemajo za “demokratizacijo” Venezuele od nastopa Chaveza dalje. Dvajset let že poteka zunanja in notranja sabotaža (tuje specialne enote sabotirajo kmetijstvo…), zadnji izpad el. pa je produkt kombinacije kibernetičnega napada in dejanskih sabotaž central na terenu.

    Je pa ta socialistični raj vsekakor katastrofa, vendar ljudje vedo, da če gredo nazaj, bo še huje. Res se obeta klavnica.

 • Skrajno Desni

  Pobrat vse milijarde ki so jih pokradli Čavisti in Maduristi in je Venezuela rešena.

  • hle

   A so Libijskemu narodu že vrnili tiste milijarde ki so jih pokradli Gadafiju in tiste ki so mu jih bili še dolžni

 • jernej arko

  Ja ne a res to je plan 10 let v teku, da bo lahko exon mobil preuzel naftna polja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!