fbpx

Venezuelska vojska bi lahko odstavila tirana Madura in ga upokojila na Kubi

Foto: epa

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson se je med svojim obiskom na teksaški univerzi v Austinu obregnil ob katastrofalno stanje v Venezueli. V svoji izjavi je namignil, da bi lahko venezuelska vojska v primernih okoliščinah poskrbela za miren prenos oblasti. Venezuelskemu diktatorju Nicolásu Maduru Tillersonova namigovanja niso bila všeč.

“V zgodovini Venezuele in južnoameriških držav je vojska pogosto nosilec sprememb, ko so stvari slabe in vodstvo [države] ne služi ljudstvu,” je povedal Tillerson in poudaril, da bo, ko napoči čas, venezuelska vojska tista, ki naj bi poskrbela za miren prehod. Tillerson se je po poročanju RT na vsak način poskušal izogniti besedam, kot so “vojaški udar” in “strmoglavljenje oblasti”.

Kot je pojasnil Tillerson, naj bi bilo v ameriškem interesu zgolj ohranjanje demokratične ustave. Če bi ta pogoj bil izpolnjen, naj ZDA ne bi imele težav, če ljudstvo ponovno izvoli Madura na čelo države.

Beg na Kubo, dokler je še čas?
Po zadnjih podatkih je v protivladnih protestih umrlo več kot sto ljudi. Maduro je za proteste okrivil zunanje vplive, ki naj bi z vsemi ekonomskimi ukrepi podžigali proteste v Venezueli. Čeprav je Tillerson poudaril, da si Washington ne želi izriniti Madura, pa je vseeno omenil, kako Maduru najbrž ne bi škodilo, če razmisli o možnosti, da bi zapustil državo, preden se stanje v Venezueli še dodatno zaostri. “Če postane zanj prevroče, sem prepričan, da ima na Kubi nekaj prijateljev, ki bi mu lahko dali lepo haciendo ob plaži in bi lahko tam imel lepo življenje.”

Foto: STA

Ivan Šokić