fbpx

Venezuelske ženske priklenjene protestirajo v Vatikanu in prosijo svetega očeta za intervencijo

Lilian Tintori, Antonieta López in Mitzy Caprilas v boju za osvoboditev svojih mož in sina (Foto: epa).

Zaradi zatiranja opozicije, nečloveškega ravnanja z zaporniki in preprečevanja volitev so se Lilian Tintori, Antonieta López in Mitzy Caprilas odločile protestirati z molitvijo na ustih v Vatikanu. Pri tem so se priklenile z verigami na vatikanska vrata, da bi papež pomagal osvoboditi župana Caracasa Antonia Ledezma  in vodjo največje opozicijske stranke Leopolda Lópeza.

Do teh protestov je prišlo, ko so iz političnega zapora Ramo Verde prišle novice o nečloveškem ravnanju s političnimi zaporniki, ki so se tudi sami odločili za gladovno stavko. Zaporniki zahtevajo svobodo, humanitarno pomoč in volitve. Ker na domačih tleh ni mogoče opozoriti na nepravilnosti, so se  žene odločile opozoriti na kršenje pravic na očeh svetovne javnosti.

Leopoldo Lopez, vodja opozicijske stranke Popular Will, je bil februarja aretiran, ker je leta 2014 organiziral miren protest zoper socializem. Obtožili so ga terorizma in trenutno prestaja 13-letno zaporno kazen. Njegova žena poroča, da je njen mož deležen nečloveškega ravnanja v zaporu, zaprt je v samici, pri obisku pa so pazniki zlorabili tudi ženo in mater, saj sta se žena in mati morali sleči do golega, preden sta lahko videli svojega dragega moža in sina.

Venezuelski zapor za politične nasprotnike (Foto: epa).

Venezuelski zapor za politične nasprotnike (Foto: epa).

Antonia Ledezma so nasilno aretirali februarja 2015 in ga vlekli kot psa iz njegove pisarne, ker je sodeloval pri mirnih protestih.

Maduro in papež Frančišek oktobra 2016 (Foto: epa).

Maduro in papež Frančišek oktobra 2016 (Foto: epa).

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je 2015 preklical srečanje s papežem, a  se je oktobra letos vseeno srečal s svetim očetom, ki ga je pri tem pozval, naj napravi vse, kar bi pripomoglo k razrešitvi trenj med opozicijo in koalicijo. Sestanek še ni rodil sadov, saj so zaenkrat zaprti in mučeni vsi, ki se zavzemajo za demokratizacijo in spremembe, kot navaja Breitbart.

A. B.