Venezuelski diktator trem opozicijskim strankam prepovedal kandidaturo na volitvah

Nicolas Maduro (foto: epa)

Venezuelski diktator Nicolas Maduro je v nedeljo sporočil, da tri največje opozicijske stranke ne bodo smele sodelovati na predsedniških volitvah prihodnje leto. Komunistični režim redno zapira opozicijske voditelje, na nezadovoljne in revne protestnike pa pošilja vojsko.

Gre za tri največje stranke v opozicijski koaliciji MUD (Najprej pravica, Ljudska volja in Demokratična akcija). Maduro, ki se bo na predsedniških volitvah potegoval za nov mandat, je dejal, da so te stranke izginile s političnega zemljevida. “Stranka, ki ni sodelovala danes in je pozivala k bojkotu volitev, ne more več sodelovati,” je dodal in kot izgovor podal poniglavo izjavo.

Kot je pojasnil, je tak pogoj postavila ustavodajna skupščina, sam pa ga je podprl. Sporna ustavodajna skupščina, ki je podrejena Maduru, je avgusta odvzela vse pristojnosti parlamentu.

Venezuela je tipična totalitarna država, kjer se masovno kršijo temeljne pravice
Tri glavne opozicijske stranke so oktobra napovedale, da bodo bojkotirale lokalne volitve, saj naj bi po njihovem mnenju služile zgolj “Madurovi diktaturi”. Maduro je sporočil, da je njegova socialistična stranka zmagala v več kot 300 od 335 občin. Opozicijske stranke so pred tem vladale v 76 občinah, poroča STA. Volilna komisija je sporočila, da je bila udeležba 47-odstotna. Maduro je sporočil, da je glas oddalo 9,3 milijona volivcev, kar je bila po njegovih besedah rekordno visoka udeležba za lokalne volitve.

Foto: epa

Venezuela trenutno doživlja eno največjih humanitarnih kriz na svetu, vladajoča socialistična vlada Nicolasa Madura pa obstoj krize zanika in trdi, da gre za izmišljotino zahoda, da so krizo ustvarile imperialistične sile na čelu z ZDA. Vlada vselej prikriva popoln kaos in kolaps države z največjimi zalogami nafte na svetu. Ljudje so obupani, saj nimajo niti za osnovne dobrine, čeprav je Venezuela ena večjih proizvajalk nafte na svetu.

C. Š.