fbpx

Venezuelski režim se zateka k represiji; aretirali vodjo Guaidojevega kabineta in mu podtaknili orožje!

Foto: epa

Začasni predsednik Venezuele Juan Guaido je na Twitterju sporočil, da so danes v Caracasu aretirali vodjo njegovega kabineta Roberta Marrera. Aretacijo je obsodil in pozval k njegovi izpustitvi. Pozivu sta se pridružili tudi ZDA in Kolumbija.

Poslanec opozicijske stranke Voluntad Popular (Ljudska volja) Sergio Vergara je sporočil, da je davi “uzurpatorski režim nezakonito preiskal” njegovo hišo in hišo vodje Guaidojevega kabineta Roberta Marrera, ki so ga aretirali in pri njem pustili orožje. Med aretacijo je Marrero kričal, da so pripadniki obveščevalne službe Sebin pustili dve pištoli in granato, je medijem povedal Vergara.

Med racijo, ki se je začela ob 2. uri zjutraj in je trajala približno dve uri, so aretirali tudi voznika, ki dela za parlament, poslančeve besede povzemajo tuje tiskovne agencije. Guaido, ki ga je za začasnega predsednika priznalo okoli 50 držav, je ob tem poudaril, da ne vedo, kje je vodja njegovega urada. “Takoj ga morajo izpustiti,” je izpostavil.

Sledila je reakcija mednarodne javnosti
Ameriški zunanji minister je v imenu ZDA obsodil racijo in aretacijo vodje Guaidojevega urada. “Pozivamo k njegovi takojšnji izpustitvi. Odgovorni bodo odgovarjali,” je zapisal na Twitterju. Tudi kolumbijski zunanji minister Carlos Holmes Trujillo je obsodil racijo venezuelske obveščevalne službe v hišah Vergare in Marrera, poroča STA. Demokratično mednarodno skupnost je pozval, naj se zavzame za “svobodo, življenje in integriteto” vodje Guaidojevega kabineta, ki je bil aretiran.

C. Š.