fbpx

Venezuelski škofi Madurovo oblast smatrajo za nelegitimno, papež Frančišek pa na inavguracijo poslal svojega zastopnika

Papež Frančišek (vir: twitter)

Papež Frančišek je dan potem, ko so venezuelski škofi vladavino Madura označili za nelegitimno, v Venezuelo poslal svojega predstavnika na inavguralno ceremeonijo venezuelskega diktatorja.

Medtem ko so številne države v Latinski Ameriki in Evropi, kot tudi ZDA bojkotirale inavguracijo venezuelskega diktatorja Nicolása Madura, je Vatikan po poročanju Breitbarta na dogodek poslal poljskega monsignorja Gerogea Koovakoda.

Maduro se je razglasil za zmagovalca lanskih majskih volitev potem, ko je premagal protikandidata iz vrst socialistov. Pred tem je opoziciji prepovedal nastop na volitvah, največje nasprotnike pa je dal zapreti ali pa izgnati iz države. Volitve v državi pa so bile označene za prirejene,  zaznamovala pa jih je tudi rekordno nizka volilna udeležba.

Venezuelski škofi Madurovo oblast označili za nelegitimno

Prejšnjo sredo so venezuelski škofi v skupni izjavi označili Madurov novi mandat za “nelegitimen” in posvarili, da bo to vodilo v novo dobo arbitrarne vladavine in kršitev venezuelske ustave. Papež Frančišek se za to ni zmenil in je na inavguracijo, ki bo obeležila začetek še enega 6-letnega Madurovega predsedniškega mandata, poslal svojega zastopnika, za kar se mu je venezuelski diktator tudi prisrčno zahvalil.

Venezuelski diktator Nicolas Maduro (Vir: Twitter)

Nedavno se je papež Frančišek dotaknil Venezuele tudi v svojem božičnem nagovoru. “Naj ta blagoslovljeni čas dovoli Venezueli, da si še enkrat povrne družbeno enotnost in omogoči članom družbe, da bratsko delajo za razvoj države in pomagajo najbolj občutljivim delom populacije,” si je zaželel rimski pontif. Ob tem ga je 20 nekdanjih voditeljev latinskoameriških držav opozorilo, da zanemarja zatiranje, ki ga trpijo prebivalci Venezuele in Nikaragve.

 

Ivan Šokić

Komentarji so onemogočeni.