fbpx

Venezuelski socialistični raj prepoveduje peko piškotov in drugih slaščic

Foto: iStock/epa

V Venezueli so v tem tednu aretirali štiri peke, ki so “nezakonito” pekli piškote in druge slaščice. To se je zgodilo potem, ko je socialistični predsednik Nicolas Maduro zagrozil, da bo prevzel vse pekarne v venezuelski prestolnici Caracas, kot del boja proti tako imenovani “kruhovski vojni”. 

Maduro je poslal inšpektorje in vojake v več kot 700 mestnih pekarn, z namenom, da uveljavi pravilo, da mora biti 90 odstotkov pšenice uporabljene za izdelavo kruha, ne pa za peko peciva in slaščic.

Socialistična vlada ne priznava krivde za krizo
Navedeni ukrep je eden izmed zadnjih ukrepov socialistične vlade, ki se že tri leta neuspešno sooča z veliko gospodarsko krizo, za katero je značilno pomanjkanje osnovnih živil in vrtoglavo dolge vrste v trgovinah. Vladajoča Madurova socialistična  stranka zatrjuje, da poslovneži, ki so miselno blizu opoziciji, onemogočajo državno gospodarstvo s kopičenjem izdelkov in z dvigovanjem cen. Navajajo še, da je za katastrofalno stanje v državi kriva zgrešena politika, ki določa cene in izvaja nadzor nad valutami.

Foto: iStock

Priprli štiri osebe in začasno zasegli pekarno
Peki za pomanjkanje pšenice v državi krivijo vlado in opozarjajo, da je 80 odstotkom pekovskih obratov zmanjkalo zalog. V času inšpekcije, ki je bila v preteklem tednu, pa so aretirali moška, ker sta njuni pekarni uporabljali preveliko količino pšenice za peko sladkega kruha, rogljičkov, polnjenih s pršutom, in ostalih pekovskih izdelkov. Druga dva so po navedbah Reutersa pridržali zaradi izdelave piškotov iz pšenice, ki ji je potekel rok uporabe, v izjavi za javnost pa so sporočili, da so eno pekarno začasno zaprli, za 90 dni.

Foto: iStock

V začetku tedna je Maduro še opozoril, da bodo kaznovali vse, ki so del kruhovske vojne in dodal, da v tem primeru nikakor ne gre za politično gonjo proti nekaterim posameznikom. Skupina Fevipan je nato v imenu pekov zaprosila za sestanek s predsednikom, z namenom, da mu pojasnijo, da večina pekarn ne more preživeti zgolj s prodajo kruha, zato je nujno, da pečejo in prodajajo dražje pekovske izdelke.

N. Ž.