fbpx

Verjeti talibanom, da si ne želijo maščevanja?

Foto: epa

Prebivalcem Afganistana, zlasti Kabula, zagotavljamo, da so njihova življenja in lastnina varni – nikomur se ne bomo maščevali,” je dejal talibanski tiskovni predstavnik Suahil Šahin. Pa bodo res? Vzpostavljanje šeriatskega prava je podobno kot socialistična revolucija, pospremljeno s prelivanjem krvi.

Talibani so že obkolili prestolnico Afganistana Kabul, toda po sporočilu njihovega tiskovnega predstavnika Suahila Šahina ti ostajajo na obrobju mesta in za zdaj ne bodo prodrli. Kabulčani sicer trdijo drugače, saj so videli posamezne talibane v mestu.

Talibani naj bi po njihovem zagotovilu tudi pustili vsem, da mirno zapustijo mesto. Še bolj presenetljivo je sporočilo Šahina, da si želijo mirnega prenosa oblasti ter da se ne bodo maščevali. “Prebivalcem Afganistana, zlasti Kabula, zagotavljamo, da so njihova življenja in lastnina varni – nikomur se ne bomo maščevali,” je dejal.

Ženskam in otrokom se še posebej slabo piše
Tega od talibanov, sicer skrajnih islamistov, ni pričakovati, saj so pred prihodom Američanov vladali skrajno nasilno. Vse, ki niso živeli skladno s šeriatskimi normami, so kaznovali, tudi z javnimi usmrtitvami žensk. Te bodo še posebej v nevarnosti, saj imajo v islamskem svetu še posebej manjvredno in v primerjavi z moškimi podrejeno vlogo. Slabo se pod talibanskim režimom piše tudi otrokom. Skrajneži namreč že mlade deklice silijo v zakonsko zvezo ter spolne odnose s starejšimi moškimi, legalno je tudi spolno suženjstvo otrok.

Sara Kovač