fbpx

Verodostojna priča?! Zloglasna Svetlana Cenić, ki “ve vse” o Dijani Đuđić, je notorična lažnivka in zagovornica genocida, ki je v Haagu pričala, da so civilisti prosto vstopali in izstopali v koncentracijsko taborišče Trnopolje

Foto: yoputube, printscreen

Nekdanja finančna ministrica Republike Srbske Svetlana Cenić, ki je slovenskim mainstream medijem komentirala posojilo Dijane Đuđić SDS, je marca 2006 pričala v Haagu, kjer je bila priča toženi stranki, zločincu Momčilu Krajišniku. Poročilo o njenem pričanju izrecno navaja, da je Svetlana Cenić poskušala zanikati, da je bil Trnopolje koncentracijsko taborišče ter da je na lastne oči videla, kako so civilisti prosto vstopali in izstopali – in to s kolesi! – v Trnopolju. S tem je popolnoma “razdražila” sodnika Oria, ki lažnive Cenićeve in njenih nebuloz ni mogel več poslušati. “Verodostojna” priča Cenićeva se je nato pred nekaj dnevi čutila “poklicano”, da komentira Dijano Đuđić za RTV Slovenija. Po naših podatkih naj bi jo aktiviral Kučanov krog, natančneje ljubljanski župan Zoran Janković.

Kako verjeti nekomu, ki je v Haagu pričal za vojnega zločinca in nekaj let kasneje oblatil Dijano Đuđić? Svetlana Cenić je v Sloveniji znana kot tista nekdanja finančna ministrica Republike srbske, ki je za RTV Slovenija ostro komentirala 32-letno Đuđićevo, češ da se že “iz letala vidi, da je (posojilo, op. p.) absolutno nelegalno.” Spletni portal RTV Slovenija pa je zapisal, da je Cenićeva “povedala, da je nemogoče, da bi 32-letnica, ki je še pred enim letom delala v katastrskem uradu Geodetske uprave v Prijedoru, lahko na pošten način zaslužila toliko denarja in ga nato pod ugodnimi pogoji posojala naprej.” Spustila pa se je tudi na osebno raven: “Izvedelo se je, da je hči direktorice območne enote geodetske uprave Prijedor in da je do pred letom dni tudi sama delala v katastrskem uradu. Seveda nikakor ni mogla zaslužiti 450.000 evrov, da bi jih posojala pod kakršnimi koli ugodnimi pogoji. Prijedor je majhno mesto, ljudje hitro opazijo, da njihova someščanka, ki je do pred kratkim živela skromno, danes vozi luksuzni avtomobil.” Seveda je popolnoma neumestno, kakšen avtomobil nekdo vozi, tudi če je razmeroma mlad, če si ga je prislužil z delom. Ob tem pa se je še vzvišeno vprašala: “Od kod ji denar?”

Z nepomembnimi podrobnostmi želela zmesti sodnika v Haagu, a ji ni uspelo
“Pričanje nekdanje sekretarke Nikole Koljevića na sojenju Momčilu Krajišniku je zaznamovalo več posegov predsedujočega sodnika zaradi ‘nepotrebno podrobnih odgovorov priče’ ter tudi zaradi prizadevanj obrambe nepravilno zavrniti že odločena dejstva v zvezi s koncentracijskim taboriščem Trnopolje,” je zapisano v poročilu, ki navaja, da je predsedujoči sodnik Alphons Orie večkrat opozoril obrambo Momčila Krajišnika, da se med pričanjem Svetlane Cenić manj ukvarja s podrobnostmi in da večji poudarek na ključna vprašanja. Svetlana Cenić je namreč v času vojne v Bosni in Hercegovini delala za kar dva vojna zločinca – najprej je bila tajnica zločincu Nikoli Koljeviću, kasneje pa prevajalka zločincu Momčilu Krajišniku.

Cenićeva je v Haagu pričala predvsem o vzpostavitvi Kriznega štaba v sarajevski občini Vogošća, kjer je aprila 1992 skupaj z Jovanom Tintorjem sodelovala v “mirnem prevzemu oblasti”. Glavna dejavnost Kriznega štaba, seveda po besedah “verodostojne” priče, pa je bilo “izdajanje prepustnic muslimanom, ki so prostovoljno zapustili Vogošće”. Trdila je, da je izdala okrog 300 takšnih prepustnic, ni pa mogla odgovoriti na vprašanje predsedujočega sodnika, kako pojasnjuje odhod drugih muslimanov iz Vogošća, kjer jih je živelo več kot 12 tisoč. “Želite reči, da ves čas govorimo o nečem, kar ne odraža v celoti realnosti?” jo je vprašal sodnik Orie in opozoril Krajišnikovega zagovornika Nicholasa Stewarta, naj išče vsebinske odgovore, ki se nanašajo na ključna vprašanja tega zaslišanja.

Bila je tam, a ne na sestankih?!
Svetlana Cenić je v nadaljevanju zaslišanja izjavila, da je šla večkrat s predsednikom Kriznega štaba Vogošća, Jovanom Tintorjem, na Pale, kjer se je srečala z voditelji Srbske demokratske stranke. Vendar pa je zatrdila, da na sestankih ni bila prisotna in da zaradi tega ne more povedati ničesar o tej nadvse pomembni temi na sojenju proti Momčilu Krajišniku. Obtožnica ga je namreč bremenila, da je v sodelovanju z drugimi načrtoval in izvajal kazniva dejanja nad celotnim občinskim vodstvom.

“Slišali smo vse o njenih obiskih družine, bolnišnici, bolnikih, slabih cestah, ne pa odgovora na tisto, kar je jedro vašega vprašanja,” je povzel njeno pričanje predsedujoči sodnik ter s tem opozoril na kup nepomembnih podrobnosti, ki jih je Cenićeva izjavila v svojem pričanju, namesto da bi razkrila kakšne podrobnosti iz Pal, kamor je hodila na srečanja.

Sodniku prekipelo ob njenih lažeh
Sodnik Orie je kasneje še enkrat prekinil Krajišnikovega zagovornika, ko je priča začela govoriti o njenem obisku v koncentracijskem taborišču Trnopolje septembra 1992. Rekla je, da je bilo Trnopolje območje, kamor je lahko vsak prosto vstopal in izstopal, ter da je videla civiliste, kako so se v taborišče pripeljali s kolesi. Ko je postalo jasno, da priča zanika, da je bilo Trnopolje koncentracijsko taborišče, je sodnik Orie opomnil, da so že iz prejšnjih sojenj dejstva v zvezi s tem, ki jih ni mogoče izpodbijati, zaslišanje pa prestavil na naslednji dan, je razkrila spletna stran Saff.

“Verodostojna” priča Cenićeva se je nato pred nekaj dnevi čutila “poklicano”, da komentira Dijano Đuđić za RTV Slovenija. Po naših podatkih naj bi jo aktiviral Kučanov krog, natančneje ljubljanski župan Zoran Janković …

M. S.