fbpx

“Vi ste otroci vlačug!” tujim državnikom pravi Rodrigo Duterte, ki se požvižga na očitke glede kršenja človekovih pravic

Foto: wikimedia commons

“Otroci vlačug ste!” je filipinski predsednik Rodrigo Duterte dejal nekaterim tujim politikom v svojem kontroverznem slogu, saj ostro nasprotuje vmešavanju tujcev v filipinske notranje zadeve in pridiganju glede človekovih pravic. Obenem se je celo odločil, da Filipini zapustijo Mednarodno kazensko sodišče.
Filipinski predsednik Rodrigo Duterte znova preseneča svetovno javnost s svojimi nenavadnimi političnimi potezami. Tokrat želi posnemati Rusijo – svojo državo bo izključil iz v Mednarodnega kazenskega sodišča, ker mu gre na živce kritika na njegov račun v zvezi z njegovim ostrim bojem proti drogam, navaja The Manila Times. Je pa filipinski predsednik v svetovni javnosti že poznan kot nekakšen “politični Tarzan” zaradi svojih kontroverznih dejanj. Med drugim je izjavil, da oba s Trumpom rada preklinjata.

Rusija že zapustila Mednarodno kazensko sodišče, sedaj ga bodo še Filipini
Rusija je v sredo omenjeno mednarodno institucijo že uradno zapustila ter jo označila za pristransko in neučinkovito. “Rusi morda menijo, da je Mednarodno kazensko sodišče neuporabno, zato so umaknili svoje članstvo. Jaz pa bi temu zgledu lahko sledil.” je nad rusko potezo navdušen filipinski državnik.

Združeni narodi so pravi “invalid” v boju proti vojnam
Filipini sicer spadajo med 124 držav, ki so članice sodišča ICC (International Criminal Court) – tega sicer podpirajo Združeni narodi. Sodišče je v svetu znano kot edino stalno sodišče za vojne zločine na svetu. Po mnenju filipinskega predsednika Združeni narodi niso uspešni v boju proti vojnam, ki so pomorile že na tisoče žena in otrok.

Obama je “kurbe sin” Ban Ki-moon pa “bedak”
Poleg tega je pristavil, da se bodo v primeru pripravljenosti Rusije in Kitajske za oblikovanje novega svetovnega reda, Filipini pridružili pobudi. V preteklosti je Duterte že zaslovel kot nekdo, ki je nelegalni trgovini z drogami zadal hud udarec, med drugim tako, da je dal pokončati na tisoče preprodajalcev mamil. Zaradi tovrstnih dejanj pa si je prislužil ostro kritiko tako ZDA, kot tudi OZN. Kot v odgovor na očitke, je Baracka Obama imenoval za “sina kurbe”, vodjo ONZ – Ban Ki-moona pa za “bedaka”.

Rodrigu Dutertu nihče ne bo solil pameti! 
Filipinski predsednik je tudi že pozval omenjenega predsednika OZN in mednarodne strokovnjake za človekove pravice, da obiščejo Filipine in sami raziščejo celotno situacijo, saj je prepričan, da filipinski politični vrh ni ravnal sporno ter obenem dejal, da naj ga tuji državniki ne podučujejo glede človekovih pravic. Svojim kritikom je očital, da njega in njegove sodelavce obravnavajo kot svoje delavce ter da mu grozijo z zaporom in jih označil za “otroke vlačug”. Nedavno je ameriški predsednik zaradi njegovih žalitev že odpovedal srečanje z njim.

Filipinski predsednik v preteklosti že dvignil prah s svojimi kontroverznimi izjavami
Izstop Filipinov iz Mednarodnega kazenskega sodišča in njegove zmerljivke namenjene tujim državnikom, pa so le nekatere v nizu kontroverznih dejanj filipinskega državnika. Pred kratkim je namreč razburkal javnost z izjavo, da oba s Trumpom rada preklinjata. Novoizvoljeni ameriški predsednik mu je očitno mnogo bolj pri srcu kot Barack Obama, saj pravi, da imata s Trumpom več skupnih lastnosti kot z Obamo. “Rad bi čestital predsedniku Trumpu. Naj živi!” je vzkliknil ob tem, ko je izvedel, kdo je bil izvoljen za novega vodjo ZDA, hkrati pa izrazil tudi namero, da se z ZDA ne želi več kregati. Državi sta sicer tesni zaveznici.

Domen Mezeg