fbpx

[Video] 3. demokratska debata v znamenju medsebojnih obračunov, napadov na predsednika Trumpa in klicev po še več nekontroliranega priseljevanja v ZDA

S strani DNC izbrani andidati za demokratsko predsedniško nominacijo na 3. soočenju (vir: twitter)

Tretjo debato desetih izbranih kandidatov, ki se potegujejo za predsedniško nominacijo demokratske stranke, je že pred samim začetkom zaznamovala kontroverznost v zvezi z izbiro kandidatov. Vrh demokratske stranke, DNC, je namreč z načinom izbire kandidatov dosegel, da so nekateri bolj priljubljeni izpadli, priložnost za nastop pa so dobili nekateri, ki jih večina anket sploh ne zaznava. Kratek konec je tako potegnila kongresnica Tulsi Gabbard.

Medtem ko sta prvi dve demokratski debati potekali v dveh krogih zaradi velikega števila kandidatov za demokratsko predsedniško nominacijo na predsedniških volitvah 2020, je tretja debata, ki jo je prenašal ABC iz Houstona v Texasu, gostila samo deset predsedniških kandidatov.

Zaradi tega je bilo precej slabe volje med nekaterimi kandidati, še posebej velja izpostaviti kongresnico s Havajev Tulsi Gabbard, ki je ustrezala vsem kriterijem, a je vseeno izgubila možnost, da bi bila del 3. debate, čeprav beleži višjo podporo od senatorke iz Minnesote Amy Klobuchar in nekdanjega sekretarja za urbani razvoj Juliana Castra. DNC spet, tako kot je to počel že na zadnjih internih bojih med senatorjem Berniejem Sandersom in Hillary Clinton, določenim kandidatom meče polena pod noge.

Gabbardova je namreč na televizijskih soočenijh rada rezala peruti drugim bolj prominentnim kandidatom. Izpostaviti velja njeno kritiko kalifornijske senatorke Kamale Harris.

Na 3. soočenju je bil med drugim govor o zdravstvu, priseljevanju, ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu ter potrebi po tem, da demokrati stopijo skupaj. Izpostaviti velja tudi uvodni pozdrav voditeljev oddaje, ki so gledalce najprej nagovorili v španščini in ne v angleščini.

Relativno dobro se je držal vodilni kandidat, nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden, ki tokrat ni pozabil, kje se nahaja, ali krvavel iz oči, kakor se mu je to dogajalo v minulih tednih. V svojem nastopu je bil kritičen do Sandersa in senatorke iz Massachusettsa Elizabeth Warren, ki sta med drugim zagovarjala ukinitev možnosti sklenitve privatne zdravstvenega zavarovanja. Tak predlog bi sploh znal iti v nos sindikatom, ki imajo z zavarovalnicami sklenjene lastne dogovore.

A tudi Biden se ni izognil kritiki. Potem ko ga je že zadnjič zaradi kitenja z Obamovim perjem okrcal senator iz New Jerseyja Cory Booker, ga je tokrat še močneje napadel Castro, rekoč, da se nekdanji podpredsednik ne more hvaliti z Obamo samo, ko gre za dobre stvari, temveč mora prevzeti odgovornost tudi za slabe stvari. Booker je po drugi strani obljubil, da bo, če postane predsednik, ustanovil urad za boj proti belemu supremacizmu.

Seveda, ker gre za demokrate, niso umanjkali pozivi k prepovedi nošenja orožja. Tokrat je bila najglasnejša Harrisova, ki je brez Gabbardove v neposredni bližini lahko govorila brez strahu, da bi si kdorkoli drznil razkrinkati njene laži in hinavščino. Da bi ameriškim državljanom zaplenil puške, je potrdil tudi Robert “Beto” O’Rourke, ki je irskega rodu, a se iz nekega razloga rad pretvarja, da je hispanskega porekla.

https://twitter.com/0fficialMadisyn/status/1172354776916529152?

Pri obljubah o nenadzorovanem priseljevanju v ZDA je tokrat pobudo prevzel podjetnik Andrew Yang, ki je bil v svoji kampanji največ pozornosti deležen ravno zaradi svoje obljube, da bodo prebivalci ZDA v primeru, če on postane predsednik, dobili tisoč dolarjev na mesec v obliki univerzalnega temeljnega dohodka. Kako slaboumen je posledično predlog neomejenega priseljevanja, pokaže že preprosto dejstvo, da je količina denarja, ki je na razpolago, končna, število novih priseljencev, ki lahko pridejo v ZDA, pa neskončno. Tuj denar je najlažje deliti.

“Želim razširiti legalno priseljevanje in ustvariti pot do državljanstva za sanjače (ilegalce) ter njihove stare starše in njihove bratrance, za ljudi, ki so prekoračili študentske vizume, in za ljudi, ki pridejo sem delat na polja,” je povedala Warrenova.

Še vedno pa se vsi demokratski kandidati za predsedniško nominacijo, ki so bili prisotni na tretjem soočenju, strinjajo: migranti so tisti, ki delajo Ameriko veliko. Pri tem seveda niso umanjkali napadi na Trumpa. Celotno debato, ki traja dobri dve uri in pol, si lahko ogledata na povezavi tukaj.

 

Ivan Šokić