fbpx

[Video] 554 let star deški pevski zbor v Nemčiji se sooča s tožbo zaradi diskriminacije, ker nočejo sprejeti deklice: Poznavalci opozarjajo, da dekličina barva glasu ne ustreza zahtevam

Sodišče presodilo, da berlinski deški zbor ne rabi sprejeti 9-letne deklice (vir: twitter)

9-letnica toži več kot pol tisočletja star deški berlinski pevski zbor, ker naj je ne bi sprejeli vanj zaradi njenega spola. Glasbena stroka odgovarja, da se dekliški in deški glasovi enostavno razlikujejo, zaradi česar dekle ni primerno. V Nemčiji se je zaradi tega razplamtela debata o umetniški svobodi in enakosti pravic.

Državni in katedralni zbor je eden od najbolj znanih deških zborov v Nemčiji, ki ga je leta 1465 ustanovil volilni knez Frederik II Brandenburški. V svoji 554 let dolgi zgodovini omenjeni deški pevski zbor ni nikoli sprejemal deklet. Do nedavno to ni nikogar presenečalo niti motilo.

A vseeno se je 9-letnica, katere ime ostaja prikrito, marca 2019 prijavila na avdicijo, na kateri je bila po pisanju Breitbarta zavrnjena. Zdi se, da dekličina mati zavrnitve, ki je je bila deležna njena hči, ni najbolje sprejela. V ozadju je možno slutiti tudi druge motive.

Deklica nima deškega glasu
Proti deškemu zboru je bila zaradi tega vložena tožba, obenem pa je primer ujel pozornost nemške javnosti. Na eni strani so bili poznavalci glasbe in ljudje s posluhom, ki so opozarjali, da dekliška barva glasu enostavno ni enaka deški. Na drugi strani je bila razočarana mati z zagovorniki enakosti in posamezniki brez posluha.

Svoje je dodal tudi sam deški pevski zbor, ki je izrazil dvom v zmožnost sodelovanja z dekličinimi starši, kar je med vrsticami jasno sporočilo, da je mati skušala vsiljevati svojo agendo socialne pravičnosti tja, kjer ji ni bilo mesta.

“Nihče ni rekel, da dekleta ne morejo dobro peti,” je zapisala kolumnistka Hannah Bethke pri Frankfurter Allegemeine Zeitungu, “a barva zvoka je drugačna in presoja bi morala biti prepuščena glasbenikom in muzikologom.”

Sodišče dopustilo možnost pritožbe
Podobno odločitev je sprejelo tudi sodišče, ki je presodilo v prid pevskega zbora. Administrativno sodišče je odločilo, da ima deški pevski zbor pravico, da ne sprejme dekleta, na podlagi svobode do umetnosti, ki v tem danem primeru po pisanju Zeita prevlada nad pravico do enakosti. “Sozvočje zvoka zbora ščiti pravica do svobode umetnosti,” je povedal predsedujoči sodnik, ki je poudaril, da zavrnitev ni povezana z dekličinim spolom, temveč je dejstvo, da ne premore deškega zvoka.

Vseeno je sodišče dovolilo možnost pritožbe, zaradi česar se zna primer vleči dovolj dolgo, da bo deklica zakorakala v puberteto. Sprašujemo se, ali bo to pomenilo, da bo takrat vložena nova tožba, ker pubertetnica ne bo več starostno primerna za deški pevski zbor?

Ivan Šokić