fbpx

Kaj je v skrivnostnih semenih, ki jih Američani v teh dneh po pošti na dom prejemajo s Kitajske? Oblasti svarijo, naj ljudje paketov ne odpirajo

Skrivnostna semena, ki jih po pošti nenapovedano prejmejo prebivalci v ZDA (Foto: Posnetek zaslona)

V mestih po ZDA so prebivalci v svojih nabiralnikih našli nezaželene pakete, v katerih naj bi se nahajala skrivnostna semena. Paketi prihajajo s Kitajske in Kirgizistana. Kmetijski uradniki v ZDA so v vsaj v petnajstih državah pozvali državljane, naj semen ne sadijo, saj nihče ne ve, kaj ta semena sploh so. Po ugibanjih naj bi pošiljatelji semena pošiljali le zato, da bi si lahko za svojo spletno trgovino ustvari dobro oceno.

Embalažo je precej enostavno prepoznati. Tanke sive vreče so navadno okrašene z ladijskimi nalepkami iz Sužuja, kitajskega mesta zahodno od Šanghaja. Na paketih je sicer označeno, da naj bi šlo v paketih za različen nakit, a ko so odprli vrečko, so v njih našli semena, poroča ATI.

Državne in zvezne agencije, Ministrstvo ZDA za domovinsko varnost in Ministrstvo za kmetijstvo zdaj aktivno preiskujejo ta bizaren pojav Medtem ko motiv poslanih semen še vedno ostaja skrivnost, je Ministrstvo za kmetijstvo izdalo jasno navodilo državljanom: “Ne sadite semen neznanega izvora.” Prebivalci mest, kot so St. Paul, Philadelphia, Nashville, Cincinnati, Tampa in Minneapolis, že od nedelje policiji javljajo, da so prejeli pakete s semeni. Podobno težavo imajo tudi v Louisiani, Utahu, Virginiji in Washingtonu.

Nekateri paketi imajo povratni naslov Kirgizistana in vključujejo angleška navodila, kako posaditi semena. “Trenutno nimamo nobenih dokazov, ki bi nakazovali, da gre za nekaj drugega kot izvajanje prevare, kjer ljudje prejmejo nezaželene predmete od prodajalca, ki nato objavijo lažne ocene kupcev za povečanje prodaje,” je dejal uradnik z Ministrstva za kmetijstvo. Glavna težava oblasti je ugotavljanje, ali ti paketi vsebujejo kaj kmetijsko ali okoljsko škodljivega ali ne. Uradniki so že začeli zbirati nedoločeno količino paketov, da bi to lahko tudi ugotovili. Kitajske oblasti pa so zavrnile kakršnokoli vpletenost.

Skrivnostna semena, ki jih po pošti nenapovedano prejmejo prebivalci v ZDA (Foto: Posnetek zaslona)

Tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za zunanje zadeve Wang Wenbin je v torek potrdil, da so bile poštne etikete ponarejene. Pojasnil je, da Svetovna poštna zveza “strogo” prepoveduje pošiljanje ali prejemanje semen po pošti in se tega tudi strogo držijo. “Zadevo smo preverili pri China post in vam lahko zagotovimo, da gre za ogromno napak na obrazcih in nalepkah,” je dejal Wenbin. “China Post se je že pogajala z ameriško pošto o vrnitvi teh ponarejenih sporočil, ki bi jih preiskali na Kitajskem,” je še povedal Wenbin.

Skrivnostna semena (Foto: posnetek zaslona)

Kmetijsko ministrstvo je pozvalo vse, ki so prejeli takšen paket, naj se čim prej obrnejo na lokalnega kmetijskega uradnika, da mu lahko vročijo paket, ljudem odsvetujejo, da bi pakete odpirali.  Običajno lahko prebivalci obvestijo direktorja za zdravstveno varstvo rastlin v lokalni zdravstveni službi za živali in rastline. “Prosim, zadržite semena in embalaže, vključno z etiketo za pošiljanje pošiljateljev, dokler vas nekdo iz vašega državnega oddelka za kmetijstvo ali APHIS ne kontaktira z nadaljnjimi navodili,” so še sporočili državljanom.

Zgodba pa je že navdihnila tkalce zarot, ki so začeli prebivalce zastraševati z zgodbo o vozniku Amazona, ki pripelje več kot le paket. Zgodbo so dodatno še začinili z zgodbo o smrtonosni rastlini Nočna senca, ki vas lahko ubije.

Sara Kovač