[Video] Ameriška vojska le razkrila posnetek, ki prikazuje trčenje ruskega letala v ameriški brezpilotnik

Foto: posnetek zaslona Twitter

Čeprav je Rusija glede torkovega incidenta, v katerem je ruski lovec Su-27 trčil v ameriško brezpilotno letalo tipa MQ-9 Reaper, ki je nad Črnim morjem izvajalo rutinske operacije v mednarodnem zračnem prostoru, zatrjevala, kako njuni letali naj ne bi bili krivi za poškodbo brezpilotnika, posnetek, ki ga je razkril Pentagon, razkriva, da gre za čisto sprenevedanje Kremlja.

“Naše letalo MQ-9 je izvajalo rutinske operacije v mednarodnem zračnem prostoru, ko ga je prestreglo in zadelo rusko letalo, kar je povzročilo strmoglavljenje in popolno izgubo MQ-9,” so o dogajanju zapisali ameriški vojaški predstavniki. Ameriški brezpilotni letalnik sta v torek prestregli ruski letali, okoli 7.03 po srednjeevropskem času pa je prišlo do trčenja. Na priloženem posnetku je mogoče najprej videti enega od ruskih lovcev, ki se je ameriškemu letalniku približal in nanj odvrgel gorivo. Enako je nato postopal še drugi ruski lovec, le da je ta po navedbah Pentegona trčil v letalnik in poškodoval njegov propeler.

Samega trčenja na posnetku sicer ni mogoče videti, saj je za minuto zmanjkalo slike, nato pa je mogoče jasno videti poškodovan propeler na letalniku. Ameriška vojska je bila primorana brezpilotnik, ki je vreden 32 milijonov dolarjev, zaradi poškodb spustiti do morske površine.

Na dan trčenja sta se na pobudo Washingtona slišala ameriški obrambni minister Lloyd Austin in ruski kolega Sergej Šojgu. Austin je izpostavil, da bodo ZDA še naprej letele in delovale tam, kjer je to dopuščeno v skladu z mednarodnim pravom. Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby je dejanja Rusije označil za nepremišljena in nevarna.

Dramatični 42-sekundni posnetek, ki ga je objavil Pentagon, sledi ruskim trditvam, da njihovo letalo ni prišlo v stik z dronom, namesto tega trdijo, da je dron strmoglavil sam po “ostrem manevriranju”. Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov, ki je bil po dogodku poklican na zagovor, je dal vedeti, da Kremelj na incident gleda kot na provokacijo, saj si ne želijo nobene konfrontacije med ZDA in Rusijo. V intervjuju za rusko režimsko agencijo TASS je Antonov incident primerjal s hipotetično situacijo, v kateri bi Rusija ob obalo ZDA poslala svoja vojaška brezpilotna letala. “Zaskrbljeni smo zaradi nesprejemljive dejavnosti ameriške vojske v neposredni bližini naših meja. Dobro se zavedamo, za kakšen namen se uporabljajo tovrstna izvidniška in udarna brezpilotna letala,” je dejal Antonov, ki je prepričan, da ZDA zbirajo obveščevalne podatke, ki jih na koncu uporabi kijevski režim za napad na njihove oborožene sile.

Moskva je po poročanju STA napovedala, da si bo prizadevala za pridobitev razbitin brezpilotnega letala. Podatki o letih so pokazali, da je nadzorno letalo ameriške mornarice P-8 Poseidon delovalo vzdolž romunske obale, ki meji na Črno morje, kar je verjetno povezano z reševalno misijo. Ameriški uradnik, ki je po poročanju Daily Maila želel ostati anonimen, je dejal, da so ruske ladje opazili blizu območja, kjer je dron strmoglavil, čeprav se zdi, da še niso našli nobenega dela drona.

Sara Kovač