[Video] Ameriška vojska objavila posnetke operacije, v kateri so ubili vodjo skrajne skupine “Islamska država” Bagdadija

Foto: posnetek videa

Pentagon je v sredo objavil več podrobnosti o operaciji, v kateri je bil minuli konec tedna ubit vodja skrajne skupine Islamska država Abu Bakr al Bagdadi. Med drugim so objavili videoposnetek, na katerem je videti ameriški specialce, ko vstopajo na dvorišče zgradbe, v kateri se je skrival Bagdadi.

General Kenneth McKenzie je za novinarje v Pentagonu povedal, da so specialci med operacijo ubili štiri ženske in moškega, ko so ti začeli streljati na ameriško letalo, ki je sodelovalo v napadu.

https://twitter.com/VOANews/status/1189685916618481664?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1189685916618481664&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.delo.si%2Fnovice%2Fsvet%2Fameriska-vojska-objavila-posnetke-operacije-v-kateri-so-ubili-bagdadija-245117.html

Enajst otrok, ki so jih našli v zgradbi, so prepeljali na varno, je dejal McKenzie. Pojasnil je tudi, da sta skupaj z Bagdadijem, ko se je razstrelil, umrla dva in ne trije otroci. Koliko točno sta bila stara, ni vedel, je pa dejal, da sta bila mlajša od 12 let. General ni potrdil navedb ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je Bagdadi “ves čas cvilil, jokal in kričal”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bagdadi se je splazil v luknjo z dvema otrokoma
Povedal je, da se je Bagdadi “splazil v luknjo z dvema majhnima otrokoma in se razstrelil, medtem ko so njegovi ljudje ostali na tleh”. Drugih podrobnosti o zadnjih sekundah najbolj iskanega terorista ni želel razkriti. Ko se je Bagdadi razstrelil, so ameriški specialci iz predora odstranili večjo količino ruševin in zavarovali njegove posmrtne ostanke, ki so jih uporabili za potrditev z analizo DNK, da gre res za Bagdadija. Njegovo truplo so nato v roku 24 ur odvrgli v morje. Specialci so med napadom zasegli znatno količino dokumentov in drugega gradiva, na koncu pa so kompleks zravnali s tlemi. McKenzie je še povedal, da se je vojaški pes, ki je imel pomembno vlogo v operaciji, poškodoval z električnim kablom pod napetostjo, ki ga je izpostavila bomba, s katero se je razstrelil Bagdadi. Pes se je medtem že vrnil v službo, je dodal.

Demokracija