[Video] Ameriški pravnik: Obtožba Trumpa je politizacija kazenskopravnega sistema

Donald Trump (foto: epa)

Sodni postopek proti Donaldu Trumpu je skrajni primer politizacije kazenskopravnega sistema, je izjavil priznani odvetnik Alan Dershowitz. Odvetnik, ki se ima za liberalnega demokrata, je dodal, da je to zelo nevarno za Ameriko.

Ameriški odvetnik Alan Dershowitz meni, da je kazenski postopek proti nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpuskrajni primer politizacije kazenskopravnega sistema”, je povedal v pogovoru za avstralski Sky News. Donald Trump je bil v torek na pobudo tožilstva uradno obtožen. V 16-stranskem dokumentu je bil nekdanji predsednik obtožen 34 kaznivih dejanj, vsa pa se nanašajo na ponarejanje poslovnih dokumentov. Obtožnica temelji na domnevnem plačilu za molk igralki med predsedniško kampanjo leta 2016.

Preberite tudi: Donald Trump aretiran!

Alvin Bragg, na čigar pobudo je bila vložena obtožnica zoper nekdanjega predsednika, je postal tožilec s pomembno podporo demokratov. Ameriški oligarh George Soros, eden največjih donatorjev demokratske stranke, je organizaciji Color of Change PAC doniral milijon ameriških dolarjev. Organizacija je znesek porabila za Braggovo izvolitev. Color of Change PAC je namreč levičarska skupina, ki se imenuje “največja spletna organizacija za rasno pravičnost” v ZDA.

Alan Dershowitz se v intervjuju opisuje kot liberalni demokrat, ki ne bi glasoval za Trumpa. Vendar pregon nekdanjega republikanskega predsednika označuje za “škandalozno zlorabo kazenskopravnega sistema”. Pravi, da gre za “strašen, strašen precedens”, če tožilci, povezani z eno stranko, obtožijo člane druge stranke. Bragg sedaj preganja Trumpa zato, “da bi ga pomagal premagati, ko bo kandidiral proti vodji demokratske stranke”, še pravi odvetnik.

Primer, v katerem pravosodno ministrstvo preiskuje odkritje zaupnih dokumentov iz Trumpovega predsedniškega mandata v njegovem domu na Floridi, je pravnomočen, vendar politično “nemogoč”, je še dejal. “Ne bodo ga mogli preganjati, če ne bodo preganjali tudi Joeja Bidna in podpredsednika Pencea,” je dejal Dershowitz in dodal, da ne verjame, “da bodo sprožili postopek proti Bidnu”. Kot je znano, so nedavno odkrili, da je na treh različnih mestih hranil tajne dokumente, nekatere med njimi strogo zaupne, med drugim tudi v garaži enega od svojih domov.

Alan Dershowitz (Foto: epa)

“Če bo Trump obsojen, bo to pomenilo konec ameriškega pravnega sistema kot objektivnega, nevtralnega, nepristranskega uveljavljanja enakosti v pravu,” je prepričan. “To bi bil grozen dan, vendar mislim, da se to ne bo zgodilo,” je sklenil Dershowitz.

Sara Kovač