[Video] Apokaliptične razmere v Libiji – več tisoč mrtvih in skoraj 10 tisoč pogrešanih

Foto: X

Po silovitem neurju Daniel v Libiji je državo prizadela pravcata humanitarna katastrofa. Voda je pred sabo namreč odnašala vse, kar ji je prišlo naproti, cela naselja z ljudmi vred, zato ne čudi, da je na tisoče pogrešanih. Več tisoč mrtvih, katerih trupla je bilo mogoče najti ležati vsepovsod, in vsesplošno opustošenje kažejo na apokaliptične razmere. 

V nedeljo je neurje Daniel doseglo Libijo in povzročilo uničujoče poplave. Te so prizadele na tisoče ljudi. Samo v mestu Derna je po podatkih vlade v Tripoliju in mednarodno nepriznane vlade pod vodstvom Osame Hamada na vzhodu države število žrtev preseglo 2 tisoč, več tisoč ljudi pa je pogrešanih.

Preberite tudi: Žalostne zgodbe iz Maroka

V mestu Derna naj bi prišlo do porušenja dveh jezov, zaradi česar je tudi poplavilo večji del obalnega mesta, približno 300 kilometrov vzhodno od Bengazija. Za televizijsko postajo Al Masar je Hamad povedal, da je na tisoče pogrešanih, mrtvih pa več kot 2 tisoč ljudi. V mestu s 100 tisoč prebivalci so po njegovih besedah izginile celotne soseske z ljudmi vred. S strani mednarodno priznane vlade je bilo za tem sporočeno, da so več kot 2300 življenj zahtevale zgolj poplave v Derni. Francoska tiskovna agencija AFP navaja, da je bilo poškodovanih več kot 7 tisoč ljudi, nad 5 tisoč pa je pogrešanih. Med slednjimi naj bi bilo tudi nekaj pripadnikov vojske, ki so izginili med samim reševanjem.

Število mrtvih bo še naraslo
Pričakovati je, da bo število mrtvih v uničujočih poplavah še naraslo. Po podatkih Rdečega križa je pogrešanih skoraj 10 tisoč ljudi. “Število smrtnih žrtev je ogromno in lahko doseže tisoče,” je po poročanju STA izpostavil Tamar Ramadan iz Mednarodne zveze društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC). Ker humanitarne potrebe v veliki meri presegajo zmožnosti libijskega Rdečega polmeseca in vlade, je vlada sprejela odločitev, da izda mednarodni poziv za pomoč.

Med prizadetimi mesti so tudi ostala mesta na severovzhodu in vzhodu države. Med slednjimi je Bengazi, kjer so se lokalne oblasti odločile, da zaprejo vse trgovine in šole ter uvedejo policijsko uro. Na zahodu je bilo prizadeto tudi mesto Misrato, 200 kilometrov vzhodno oddaljeno od prestolnice Tripoli, kjer ima sedež mednarodno priznana vlada pod vodstvom Abdula Hamida Dbeibe. Obe vladi sta že razglasili tridnevno žalovanje.

Foto: X

Georgette Gagnonm, koordinatorka ZN za humanitarno pomoč v Libiji, je mednarodno skupnost pozvala, naj priskoči na pomoč državi. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je izrazil obžalovanje zaradi opustošenja in napovedal pripravljenost EU za pomoč. Tudi Turčija bo po navedbah turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v Libijo poslala reševalne ekipe s čolni, šotori in drugimi zalogami. Pomoč je ponudila tudi naša zahodna soseda Italija. “Italijanska vlada se je nemudoma odzvala na prošnje za pomoč zaradi poplav na vzhodu Libije: na poti je že skupina za ocenjevanje razmer, ki jo koordinira naša enota za civilno zaščito,” je poudaril italijanski zunanji minister Antonio Tajani.

N. Ž.